Koprová omáčka je jednou z omáček připravovanou z klasického bešamelu.
Její varianty jsou i jiné.
Pojďme se spolu podívat na další podoby této jednoduché a rychle hotové omáčky.
Možná některý z receptů už znáte.
Naše recepty
Ocenili byste pár rad pro výběr drtiče jídla? Mrkněte se na naši recenzi drtičů odpadu, kde se dozvíte to nejdůležitější.
Jak na přípravu aneb aby se koprová omáčka nesrazila
Koprová omáčka patří mezi nejznámější hlavní chody v české kuchyni. Pokud se k jejímu vaření odhodláte, určitě se vyplatí použít čerstvý kopr. Ten je nejen bohatší na vitamíny oproti tomu sterilovanému, ale také má pěknější barvu.
Aby si omáčka zachovala krásnou barvu kopru, je nezbytné jej umýt až těsně před vhozením do hrnce. Do omáčky nedávejte ani sebevíce jemné stonky, které by mezi zuby akorát chroupaly, nýbrž je odkrojte a nasekejte jen větvičky.
Tou nejpodstatnější částí je zjemňování nebo zahušťování. Vůbec nejjednodušším způsobem, jak získat chutnou koprovku, je vytvořit bešamelový základ. Někdo je zvyklý zužitkovat smetanu na vaření, jiný zakysanou smetanu a další naopak smetanu ke šlehání. Žádná z variant není špatná. Při přidávání zakysané smetany však musíte důkladně šlehat.
U smetany na vaření dávejte pozor, abyste omáčku už příliš dlouho nevařili, mohla by se pak srazit. Další příčinou sražení omáčky bývá i přidání octu příliš brzy. Musí se dát opravdu až nakonec, za tuto chemickou reakci může mléko a kyselina citronová. Pokud vám vadí kyselost octa, můžete jej předem svařit zvlášť, a až pak přidat k omáčce.
A i kdyby se vám stala nehoda v podobě sražení omáčky, sáhněte po tyčovém mixéru. Sice už kopr neuvidíte, ale sražené cucky budou fuč.
Zkuste ještě ty nejfamóznější recepty z kopru. Kopr se skvěle páruje i se salátovými okurkami. Zde máme pár receptů na okurkové saláty nejen s koprem.