Kořeněné karbanátky z cukety bez lepku s jogurtovo-česnekovou omáčkou

Kořeněné karbanátky z cukety bez lepku s jogurtovo-česnekovou omáčkou

Tyto zdravé bezlepkové cuketové karbanátky jsou skvělou volbou na brunch, oběd i večeři. Mají tak trochu falafelový nádech díky cizrnové mouce, kmínu a koriandru. Přelijte je výtečnou jogurtovo-česnekovou omáčkou a uvidíte, že si je užijete na maximum!

Ingredience

Na cuketové karbanátky:

  • 900 g cuket
  • 2 lžičky jemné mořské soli
  • 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • ¼ šálku jemně nasekané šalotky
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ghí nebo slunečnicový olej na smažení

Na omáčku:

  • 3 velké stroužky česneku, lisované
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 2 šálky tučného řeckého jogurtu nebo skyru
  • ½ šálku nasekaného kopru
  • ½ šálku lístků máty, nakrájených
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

K servírování:

  • nakrájená cherry rajčata a/nebo okurka
  • rozdrobená feta nebo kozí sýr
  • aromatický olivový olej
  • plátky citronu
  • chilli papričky Allepo
  • listy kopru a máty

Postup

  1. Opláchněte a osušte cuketu.
  2. Konce odřízněte a nastrouhejte ji nahrubo.
  3. Dejte nastrouhanou cuketu do velké mísy a promíchejte se solí.
  4. Nechte 15 minut odležet, poté přendejte na velkou čistou kuchyňskou utěrku a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny.
  5. Osušenou cuketu dejte do velké mísy a vmíchejte vejce a šalotku.
  6. Prosejte ke směsi cizrnovou mouku, přidejte prášek do pečiva, koriandr, kmín, ½ lžičky soli a pepř.
  7. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  8. Širokou pánev potřete tenkou vrstvou ghí nebo oleje a zahřívejte na středním plameni, dokud se nebude třpytit.
  9. Do oleje kápněte ¼ – 1/3 hrnku těsta a mírně zploštěte.
  10. Smažte karbanátky na středně mírném ohni dozlatova, 2–3 minuty.
  11. Jemně otočte a osmažte i z druhé strany dozlatova, další 2-3 minuty.
  12. Hotové karbanátky vyndavejte na chladicí mřížku.
  13. Až budete připraveni podávat, zahřívejte karbanátky na pánvi, dokud nebudou horké.
  14. Připravte si jogurtovou omáčku.
  15. V hmoždíři rozmačkejte česnek a sůl, abyste vytvořili pastu. (Případně protlačte česnek lisem a vmíchejte jej a sůl do jogurtu.)
  16. Smíchejte česnekovou pastu s jogurtem, koprem, mátou a citronem.
  17. Ochutnejte, přidejte více soli nebo citronu, pokud máte pocit, že to omáčka potřebuje.
  18. Dejte do ledničky, dokud ji nebudete potřebovat (vydrží až 3 dny).
  19. Na talíř dejte velký kopeček jogurtové omáčky, poklaďte teplými karbanátky a ozdobte rajčaty, okurkami, fetou, olivovým olejem, citronovou šťávou, vločkovou solí, chilli papričkami a bylinkami.
  20. Ihned podávejte.
Bezlepkové cuketové karbanátky servírované na talíři s jogurtovou omáčkou a ozdobené čerstvou zeleninou, chilli, sýrem a bylinkami.
www.bojongourmet.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.