Nevšední vánoční pečivo se směsí zajímavých chutí, které dodá vašim vánočním svátkům tu pravou atmosféru.
Ingredience:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 1 čajová lžička kardamomu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička mandlového extraktu
Poleva
- 2 šálky moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
- 3 PL pomerančové šťávy
- 1 čajová lžička mandlového nebo vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, pomerančovou kůru, prášek do pečiva, sůl a kardamom. Odstavte.
- V mixéru vyšlehejte máslo a cukr.
- Do směsi postupně zašlehejte vejce.
- Vmíchejte vanilku a mandlový extrakt.
- Pomalu přidávejte suché přísady a šlehejte na střední stupeň.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie.
- Vložte těsto alespoň na hodinu do chladničky.
- Vyjměte těsto z chladničky a na pomoučené pracovní desce ho rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Z rozváleného těsta vykrájejte různě velké sněhové vločky.
- Vánoční cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte alespoň na hodinu chladit do mrazničky.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- V závislosti na velikosti vloček pečte 12-15 minut dozlatova.
- Když cukroví chladne, připravte si polevu.
- Smíchejte moučkový cukr a kardamom.
- Poté přidejte pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt a vyšlehejte dohladka.
- Pokud je poleva příliš hustá, přidejte malé množství vody. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
- Vychladlé kořeněné cukroví namočte do polevy a poté posypejte kokosem.
- Nechte ztuhnout.
Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit rovněž pudinkovým práškem, většinou vanilkovým. Inspirujte se našimi recepty na pudinkové cukroví.