Muškátový oříšek se hodí nejen k dochucení masitých a zeleninových pokrmů, skvělý je také ve vánočním cukroví.
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 šálek cukru
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
- špetka mleté skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Poleva
- 4 šálky moučkového cukru
- 1/2 šálku másla
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1/4 šálku mléka
- 2 kapky libovolné barvy potravinářského barviva
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a skořici.
- Máslo a cukr vyšlehejte elektrickým mixérem dohladka.
- Postupně přidávejte vejce, přičemž každé vejce nechte před přidáním dalšího vmíchat do máslové směsi.
- S posledním vejcem zašlehejte též vanilku.
- Přimíchejte směs mouky a vytvořte těsto.
- Vzniklé těsto dejte přes noc do ledničky.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary cukroví.
- Vložte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 8-10 minut.
- Když kořeněné cukroví chladne, připravte si polevu.
- Máslo a moučkový cukr vyšlehejte elektrickým mixérem ve velké míse dotuha.
- Přidejte vanilku a pomalu po troškách přimíchávejte mléko, dokud nedosáhnete roztíratelné konzistence.
- V případě potřeby vmíchejte potravinářské barvivo.
- Vychladlé cukroví polevou potřete.
K ozdobě tohoto kořeněného cukroví můžete využít některý z našich receptů na ty nejlepší polevy na perníčky.