Kornspitz není žádný rohlík! Přečtěte si více o tomto jedinečném druhu pečiva

Není rohlík, jako rohlík a u kornspitzu to platí dvojnásob! Neexistuje totiž moc druhů pečiva. které by se mohlo pyšnit svojí vlastní ochranou známkou, kvůli svému jedinečnému složení a původu.

Přečtěte si proč je tento druh rakouského pečiva tolik oblíbený, čím je tak jedinečný a jak si ho upéct i v pohodlí vaší kuchyně!

Co je to kornspitz?

Patří mezi druhy speciálního pečiva. Jedná se o druh rohlíku, který je vyroben z vysoce kvalitních surovin. Kornspitz byl poprvé upečen rakouskou společností, která na jeho výrobu získala i ochrannou známku. Na tomto rohlíku si dnes pochutnávají lidé z více než 70 zemích světa.

Hlavními složkami jsou žitná a pšeničná mouka a šrot, sójový šrot a lněné semínko. Tento druh pečiva tedy není ani celozrnný výrobek, ani čistě žitný výrobek, ale výrobek na bázi pšeničné a žitné mouky.

Do pečiva se nesmí používat žádná barviva jako je například karamel. V rohlících je obsah sacharidů velmi nízký a obsahuje výrazně více vlákniny, minerálních látek a vitamínů a je tedy celkově výživnější, než žitné pečivo.

Pravý rakouský rohlík vyrobený ze směsi prvotřídních surovin.
Zdroj: homebaking.at

Jaké je složení kornspitzu?

  • pšeničné a žitné mouky
  • pšeničného, žitného a sojového  šrotu
  • pšeničných otrub
  • pšeničných klíčků
  • lněných  semínek
  • pečící přípravky
  • koření (kmín)

Kornspitz obsahuje vyváženou směs vysoce kvalitních surovin, primárně pěstovaných regionálně, tedy v Rakousku. Těsto má obsah vlákniny přes 7 % díky mouce a otrubám.

Pečivo také obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, minerály (např. vápník a fosfor) a také stopové prvky, jako je železo, měď, hořčík a zinek.

Tento druh pečiva můžeme nalézt také v bio kvalitě. I v tomto druhu kornspitzu jsou použity jen ty nejkvalitnější suroviny, které jsou vypěstovány ekologicky.

Ingredience, které se používají při výrobě pečiva.
Zdroj: Befunky.com

Jak kornspitz vypadá?

Má charakteristický rustikální vzhled s dvěma podélnými šikmými zářezy. Originální kornspitz by měl být obalen v žitné mouce, jeho křupavou kůrku zdobí krystalky soli a kmín. Má zvláštní, nezaměnitelnou kořeněnou chuť.

Díky jeho složení bývá velmi oblíben u konzumentů vyvážené a zdravé stravy a ne nadarmo je zařazen mezi funkční potraviny.

Průřez pšeničným pečivem se semínky.
Zdroj: homemade-baked.de

Co jsou to funkční potraviny?

Jsou to potraviny obsahující vysoké množství látek, které prospívají lidskému zdraví, tedy přísad, které aktivně ovlivňují fyziologické procesy v těle, zvyšují výkonnost a posilují imunitní systém.

Tento typ pečiva zasytí, ale má i pozitivní zdravotní efekt. Má nižší glykemický index a proto zasytí na delší dobu.

Nutriční hodnoty kornspitzu (na 100 g)

KalorieBílkovinySacharidyTuky
250 kcal9,5 g45,6 g1,7 g

Srovnání výživových hodnot ve vybraném pečivu v 1 ks (45 – 60 g)

Druh pečivaEnergetická hodnotaBílkovinySacharidyTukyVláknina
Kornspitz596 kJ6 g26 g1 g3 g
Rohlík tukový505 kJ4 g23 g1 g0,84 g
Kaiserka cereální660 kJ6 g26 g3 g2 g
Grahamový rohlík810 kJ6 g33 g3 g3 g
Chléb konzumní867 kJ6 g41 g0,9 g4 g
Toustový chléb světlý888 kJ8 g41 g2 g1 g
Houska vícezrnná840 kJ6 g38 g2 g2 g

Jednoduchý recept na domácí kornspitz

Co budeme potřebovat

  • 500 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce lněného semínka
  • 2 lžičky koření do chleba
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 ml mléka
  • 250 ml podmáslí
  • 50 g máku a sezamu (na posypání)

Postup

  • Nejprve dáme do mísy mouku s olejem, podmáslím, solí, lněným semínkem a chlebovým kořením
  • Poté rozpustíme čerstvé droždí ve vlažném mléce a přidáme ho do misky s moukou
  • Všechny přísady v míse uhněteme v těsto a necháme ho 30 minut, přikryté kynout
  • Po uplynutí 30 minut těsto opět dobře prohněteme a vytvoříme váleček
  • Váleček rozřežeme na stejně velké kousky
  • Z jednotlivých kousků těsta vyválíme tvar rohlíku
  • Povrch rohlíků potřeme vodou a posypeme mákem nebo sezamem
  • Kornspitz dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte ještě 15 – 20 minut kynout
  • Rohlíky pečeme v předehřáté troubě na 220° C cca 20 – 25 minut
Nakynuté rohlíkové těsto připravené k pečení.
Zdroj: private-taste.at

S čím korznspitz servírovat?

Použité zdroje

KORNSPITZ, Gute Kuche
Kornspitz, Wisse Forum
Der Original Kornspitz, Kornspitz
Kornspitz, Rezeto