Není rohlík, jako rohlík a u kornspitzu to platí dvojnásob! Neexistuje totiž moc druhů pečiva. které by se mohlo pyšnit svojí vlastní ochranou známkou, kvůli svému jedinečnému složení a původu.
Přečtěte si proč je tento druh rakouského pečiva tolik oblíbený, čím je tak jedinečný a jak si ho upéct i v pohodlí vaší kuchyně!
Co je to kornspitz?
Patří mezi druhy speciálního pečiva. Jedná se o druh rohlíku, který je vyroben z vysoce kvalitních surovin. Kornspitz byl poprvé upečen rakouskou společností, která na jeho výrobu získala i ochrannou známku. Na tomto rohlíku si dnes pochutnávají lidé z více než 70 zemích světa.
Hlavními složkami jsou žitná a pšeničná mouka a šrot, sójový šrot a lněné semínko. Tento druh pečiva tedy není ani celozrnný výrobek, ani čistě žitný výrobek, ale výrobek na bázi pšeničné a žitné mouky.
Do pečiva se nesmí používat žádná barviva jako je například karamel. V rohlících je obsah sacharidů velmi nízký a obsahuje výrazně více vlákniny, minerálních látek a vitamínů a je tedy celkově výživnější, než žitné pečivo.
Jaké je složení kornspitzu?
- pšeničné a žitné mouky
- pšeničného, žitného a sojového šrotu
- pšeničných otrub
- pšeničných klíčků
- lněných semínek
- pečící přípravky
- koření (kmín)
Kornspitz obsahuje vyváženou směs vysoce kvalitních surovin, primárně pěstovaných regionálně, tedy v Rakousku. Těsto má obsah vlákniny přes 7 % díky mouce a otrubám.
Pečivo také obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, minerály (např. vápník a fosfor) a také stopové prvky, jako je železo, měď, hořčík a zinek.
Tento druh pečiva můžeme nalézt také v bio kvalitě. I v tomto druhu kornspitzu jsou použity jen ty nejkvalitnější suroviny, které jsou vypěstovány ekologicky.
Jak kornspitz vypadá?
Má charakteristický rustikální vzhled s dvěma podélnými šikmými zářezy. Originální kornspitz by měl být obalen v žitné mouce, jeho křupavou kůrku zdobí krystalky soli a kmín. Má zvláštní, nezaměnitelnou kořeněnou chuť.
Díky jeho složení bývá velmi oblíben u konzumentů vyvážené a zdravé stravy a ne nadarmo je zařazen mezi funkční potraviny.
Co jsou to funkční potraviny?
Jsou to potraviny obsahující vysoké množství látek, které prospívají lidskému zdraví, tedy přísad, které aktivně ovlivňují fyziologické procesy v těle, zvyšují výkonnost a posilují imunitní systém.
Tento typ pečiva zasytí, ale má i pozitivní zdravotní efekt. Má nižší glykemický index a proto zasytí na delší dobu.
Nutriční hodnoty kornspitzu (na 100 g)
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
250 kcal | 9,5 g | 45,6 g | 1,7 g |
Srovnání výživových hodnot ve vybraném pečivu v 1 ks (45 – 60 g)
Druh pečiva | Energetická hodnota | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
Kornspitz | 596 kJ | 6 g | 26 g | 1 g | 3 g |
Rohlík tukový | 505 kJ | 4 g | 23 g | 1 g | 0,84 g |
Kaiserka cereální | 660 kJ | 6 g | 26 g | 3 g | 2 g |
Grahamový rohlík | 810 kJ | 6 g | 33 g | 3 g | 3 g |
Chléb konzumní | 867 kJ | 6 g | 41 g | 0,9 g | 4 g |
Toustový chléb světlý | 888 kJ | 8 g | 41 g | 2 g | 1 g |
Houska vícezrnná | 840 kJ | 6 g | 38 g | 2 g | 2 g |
Jednoduchý recept na domácí kornspitz
Co budeme potřebovat
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce lněného semínka
- 2 lžičky koření do chleba
- 30 g čerstvého droždí
- 60 ml mléka
- 250 ml podmáslí
- 50 g máku a sezamu (na posypání)
Postup
- Nejprve dáme do mísy mouku s olejem, podmáslím, solí, lněným semínkem a chlebovým kořením
- Poté rozpustíme čerstvé droždí ve vlažném mléce a přidáme ho do misky s moukou
- Všechny přísady v míse uhněteme v těsto a necháme ho 30 minut, přikryté kynout
- Po uplynutí 30 minut těsto opět dobře prohněteme a vytvoříme váleček
- Váleček rozřežeme na stejně velké kousky
- Z jednotlivých kousků těsta vyválíme tvar rohlíku
- Povrch rohlíků potřeme vodou a posypeme mákem nebo sezamem
- Kornspitz dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte ještě 15 – 20 minut kynout
- Rohlíky pečeme v předehřáté troubě na 220° C cca 20 – 25 minut
S čím korznspitz servírovat?
- Vaječná pomazánka
- Bylinkové máslo se sýrem
- Sýrová pomazánka (vyzkoušejte například naší hermelínovou pomazánku)
- Med, marmeláda
- Zdravá pomazánka (jako je například naše pomazánka z lilku nebo tuto výživnou tvarohovou pomazánku)
- Polévky
- Saláty
- Udělejte z něj krutony
- Pečenému nebo grilovanému masu