Tento druh houby je mnohdy nedoceněný, přitom se s ním dají vykouzlit super pochoutky. Rýže se k tomu hodí jako perfektní společník.
Ingredience:
Na rizoto:
- 1 hrnek rýže Arborio
- 1/2 středně velké cibule
- sůl
- 5 hrnků horkého kuřecího vývaru
- ½ hrnku nastrouhaného vysoce kvalitního parmazánu
- 6 polévkových lžic čerstvého nesoleného másla
- 1/4 hrnku suchého bílého vína
Na houbové ragú:
- 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1/2 středně velké cibule
- 350 g čerstvého očištěného kotrče
- 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
- 1/4 hrnku suchého bílého vína
- sůl
Na ozdobu:
- 1 lžíce nasekané italské petrželky
Postup:
- Nejprve připravíme ragú. Cibuli nasekáme na drobné kousky. V hrnci rozpustíme lžíci másla a cibuli na něm zpěníme.
- Osolíme a restujeme, dokud cibule nezesklovatí, poté přidáme mouku, promícháme a 1 – 2 minuty povaříme.
- Zalijeme vínem, přidáme kotrč, tymián a zalijeme vývarem. Směs přivedeme k varu, dochutíme špetkou soli a necháme vařit dalších 15 minut.
- Potom odstavíme a pustíme se do přípravy rizota. Ragú si můžeme klidně připravit i den předem.
- Na rizoto nasekáme cibuli na jemné kostičky, zpěníme na další lžíci másla, až zesklovatí.
- Přidáme rýži a za stálého míchání vaříme cca 2-3 minuty.
- Rýži dochutíme špetkou soli. Přilijeme víno a necháme vařit, dokud se neodpaří, pak postupně přiléváme horký vývar (ponechte si naběračku stranou na úpravu konzistence).
- Snížíme teplotu na střední a vaříme, dokud rýže nezměkne.
- Sundáme rýži z plotny, vmícháme zbývající máslo, parmezán a naběračku vývaru, aby se upravila konzistence.
- Když je rýže horká, rozdělíme ji rovnoměrně do 4 malých misek na těstoviny, zalijeme hotovým ragú z kotrče a posypeme nasekanou petrželkou.