Recepty s brokolicí
Milujete zeleninová jídla? Recepty s brokolicí se dají nakombinovat opravdu pestře. Existují zapečené, vařené, dušené, smažené, grilované i nakládané varianty. Jelikož je brokolice rostlinného původu, holduje oblibě ve vegetariánské i veganské kuchyni. Každopádně se dá doplnit o masové produkty, a získat tak povýšení v očích masožroutů. Známe ji v zelené podobě, ale existuje i fialová odrůda s názvem Miranda.
Jaké Recepty s brokolicí hledáte?
Uplatnění brokolice v kuchyni
Můžete si ji dopřát po celý rok, a to díky hybridním odrůdám, které se mohou pěstovat během celého roku. Pro nejvyšší zachování živin ji můžete pozřít i v čerstvé podobě, tzv. RAW. Dá se z ní udělat třeba polévka.
Tepelně upravená však chutná lépe. Její struktura se stává vláčnější a zároveň se může lépe dochutit. Chcete-li zachovat co nejvíce vitamínů při tepelné úpravě, nejvhodnější je zvolit vaření v páře.
Kromě jejich růžiček jsou jedlé i její listy a košťál, které jsou nejen velice chutné, ale i zdravé.
Úžasné recepty na brokolicové dobroty
Z tipů na tepelné zpracování doporučujeme recepty na brokolicové polévky. Mohou být obohaceny o brambory či jinou zeleninu. Doplnit je můžete smetanou, rozmixovat nebo zanechat strukturu.
Zajisté vás osloví zapečená jídla. Je to rychlé a chutné. Hledáte-li novou múzu, zkuste recepty se zapečenou brokolicí.
V neposlední řadě se dá využít i jako chutná a zdravá příloha. Podívejte se na tipy, jak brokolici využít v přílohách.
Nutriční hodnoty a obsah vitamínů a minerálů
Syrová brokolice | nutriční hodnoty na 100 g |
Obsah kalorií | 36 kcal |
Energetická hodnota | 138 kJ |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 6 g |
z toho cukry | 2 g |
Tuky | 0,2 g |
Vláknina | 3 g |
Voda | 90 g |
Kromě toho, že je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B9, C a E, obsahuje i minerály. Z nich je zastoupen hořčík, vápník, draslík, fosfor a síra.