Uplatnění brokolice v kuchyni

Můžete si ji dopřát po celý rok, a to díky hybridním odrůdám, které se mohou pěstovat během celého roku. Pro nejvyšší zachování živin ji můžete pozřít i v čerstvé podobě, tzv. RAW. Dá se z ní udělat třeba polévka. 

Tepelně upravená však chutná lépe. Její struktura se stává vláčnější a zároveň se může lépe dochutit. Chcete-li zachovat co nejvíce vitamínů při tepelné úpravě, nejvhodnější je zvolit vaření v páře. 

Kromě jejich růžiček jsou jedlé i její listy a košťál, které jsou nejen velice chutné, ale i zdravé.

Úžasné recepty na brokolicové dobroty

Z tipů na tepelné zpracování doporučujeme recepty na brokolicové polévky. Mohou být obohaceny o brambory či jinou zeleninu. Doplnit je můžete smetanou, rozmixovat nebo zanechat strukturu. 

Zajisté vás osloví zapečená jídla. Je to rychlé a chutné. Hledáte-li novou múzu, zkuste recepty se zapečenou brokolicí.  

V neposlední řadě se dá využít i jako chutná a zdravá příloha. Podívejte se na tipy, jak brokolici využít v přílohách

Nutriční hodnoty a obsah vitamínů a minerálů

 

Syrová brokolice nutriční hodnoty na 100 g
Obsah kalorií 36 kcal
Energetická hodnota 138 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy  6 g
z toho cukry 2 g
Tuky  0,2 g
Vláknina 3 g
Voda  90 g 

 

Kromě toho, že je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B9, C a E, obsahuje i minerály. Z nich je zastoupen hořčík, vápník, draslík, fosfor a síra.