Recepty s čočkou
Zajímáte se o aktivní životní styl a zdravé stravování? Pak ve vašem jídelníčku nesmí chybět čočka! Jedna z nejoblíbenějších luštěnin se dá připravit na několik různých způsobů. Nebojte se vyzkoušet tradiční i moderní recepty s čočkou, známe ty nejlepší!
Jaké Recepty s čočkou hledáte?
Čočka a její druhy
Zatímco v minulosti u nás byla k dostání prakticky jen “obyčejná” hnědá čočka, nyní si můžeme vybrat i z dalších druhů. Mezi nejznámější patří červená čočka, ale k dostání je i čočka žlutá, zelená, oranžová či černá.
Hnědá čočka má největší semena a proto je nejčastěji využívaná- snadno se sklízí a je s ní méně práce při zpracování, protože se neloupe. Ostatní druhy čočky mají menší zrnka a zbavují se slupky, proto jsou také dražší.
Jak připravit jednotlivé druhy čočky
Stejně jako ostatní druhy luštěnin je i čočku vhodné před vařením namočit do vody. Díky menším zrnkům je však tato doba výrazně kratší než například u velkých fazolí a dá se ještě zkrátit, když použijeme horkou vodu z konvice. Poté stačí čočku propláchnout a můžete se pustit do vaření.
Výhodou ostatních druhů čočky je to, že se nemusí předem namáčet. Oblíbená polévka z červené čočky je tak oproti klasické čočkovce uvařená za pár minut.
Mezi nejznámější recepty patří hnědá čočka na kyselo s vejcem nebo čočková polévka. Tyto klasické recepty lze připravit i z dalších druhů čočky, chuťově zajímavá je například černá čočka s uzeným masem nebo právě polévka z červené čočky.
Za vyzkoušení ale stojí i studená úprava čočky- uvařená zrnka lze zamíchat do salátů nebo výborné čočkové pomazánky.
Čočka je na 3.místě v množství obsažených rostlinných proteinů a proto je velmi vyhledávaná ve vegetariánských, veganských a fitness receptech. Pokud chcete využít čočku zdravě, připravte si některé z odlehčených čočkových jídel.
Luštěniny jsou velmi oblíbené v Asii, zejména pak v Indii, kde žije značné procento vegetariánů. Čočka po orientálsku může být součástí různých karí, nebo ji můžete přimíchat do vařené rýže coby zdravější variantu přílohy.
Zdravotní přínosy čočky
Čočka neodmyslitelně patří do jídelníčku sportovců, kulturistů i dietářů, ale přínosná může být pro každého:
- díky vysokému obsahu rozpustné a nerozpustné vlákniny má blahodárný vliv na trávení a činnost střev
- obsahuje velké množství železa nutného k prevenci chudokrevnosti nebo hyperaktivity
- obsahuje kyselinu listovou nutnou hlavně v těhotenství
- obsahuje provitamin A a vitaminy B, C, E
- je zdrojem vápníku
- pomáhá s vylučováním žluči a škodlivého cholesterolu