Recepty s fazolemi
Patříte mezi milovníky zdravé stravy, ale taky si rádi pochutnáte? Vyzkoušejte fantastické recepty s fazolemi! Existuje až 50 druhů fazolek a fazolí všech druhů a barev, stačí si jen vybrat.
Jaké Recepty s fazolemi hledáte?
Jaký je rozdíl mezi fazolemi a fazolkami?
Všechny druhy fazolí a fazolek patří do jedné skupiny rostlin. Rozdíl je tedy čistě v jejich využití: fazolky jíme celé i s luskem, zatímco fazole je před konzumací nutné z lusků vyloupat. Vyloupané sušené fazole jsou k dostání v několika variantách s rozdílnou barvou, tvarem i velikostí.
Jak připravovat fazole a fazolky
Stejně jako ostatní druhy luštěnin, i loupané fazole je nutné před vařením namočit do vody na několik hodin (ideálně přes noc), aby změkly a zbavily se škodlivých látek. Naproti tomu zelené fazolové lusky je možné připravovat rovnou.
Pokud chcete ušetřit čas, využijte fazole v plechovce, které již není nutné namáčet ani dlouze vařit. Pokud zvolíte fazole v rajčatové omáčce, můžete si rychle připravit například oblíbené mexické fazole s kukuřicí a špetkou chilli, nebo plněné tortilly.
Z fazolí je možné připravit chutná hlavní jídla, mezi nejoblíbenější patří jednoduché recepty z fazolí do jednoho hrnce, které zasytí a v zimě zahřejí. Vyzkoušejte vynikající bretaňské fazole nebo fazolový guláš bez masa. Oblíbená je také fazolová polévka, která poslouží i jako zdravé hlavní jídlo.
Fazole se také výborně hodí k zapékání. Zapékané fazole jsou jednoduché a můžete na ně využít jak bílé, tak tmavé fazole.
Zelené fazolky se díky rychlé době vaření skvěle hodí do rychlých jídel, například asijských. Stačí je ke konci vaření přidat k masové směsi a s kopečkem rýže nebo asijských nudlí chutnají výborně.
Díky vysokému obsahu bílkovin tvoří fazole součást řady zdravých a fitness receptů. Sportovci, stejně jako vegetariáni a vegani, je s oblibou zařazují do svého jídelníčku. Inspirujte se i vy a připravte si některý z chutných receptů s fazolemi bez masa, jeho chuť vám rozhodně chybět nebude.
Proč jíst fazole
Fazole doplňují početnou skupinu luštěnin a jsou oblíbené zejména pro svůj vysoký podíl zdravých bílkovin. Obsahují řadu vitaminu a minerálu, jako jsou vitamin B2, E, beta karoten, riboflavin, kyselinu listovou nebo hořčík a vápník. Pro naše zdraví jsou prospěšné v mnoha ohledech:
- pomáhají při chudokrevnosti
- posilují krevní oběh
- odvodňují organismus
- působí příznivě při nemocech ledvin a jater
- posilují srdce
- pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
- díky obsahu manganu mají pozitivní vliv na růst vlasů