Recepty na krémy a polevy
Žádný lahodný moučník se neobejde bez poctivého krému, který se rozplývá na jazyku. Krémové dezerty patří tradičně mezi ty nejoblíbenější a pokud chystáte slavnostní pohoštění, sladká tečka s jemným krémem na stole nesmí chybět. Jak ale udělat ten nejlepší sametový krém, který bude skvěle chutnat, dobře vypadat a ještě se s ním bude dobře pracovat? Podívejte se na náš krémový manuál.
Jaké Recepty na krémy a polevy hledáte?
Dobrý krém dělá dobrý moučník
Jistě jste již zažili to zklamání, když na svatební hostině ochutnáte nádherně vypadající dort, který je ale naplněný hutným máslovým krémem bez vůně a chuti. Proto nezapomeňte že krém určuje chuť celého moučníku a těsto je jen jeho nositelem.
Většina lidí má ráda spíše sladší krémy, ve kterých pokud možno zanikne chuť tuku. Klasický dortový krém bývá pro někoho příliš hutný a mastný. Výrazné, ale jemné chuti můžete docílit například použitím uvařeného pudinku s příchutí, nebo vmícháním ochucující složky přímo do hotového krému. Takto snadno připravíte například kávový, kakaový, kokosový nebo vanilkový pudinkový krém na dort.
Jedním z nejoblíbenějších je potom čokoládový krém, který se skvěle hodí do dortu s kakaovým, oříškovým i obyčejným korpusem.
Nezapomeňte vždy použít trochu alkoholu, např. rumu, abyste prodloužili trvanlivost krému. Tu oceníte zejména při přípravě vánočního cukroví, které někdy vydrží i několik měsíců.
Podívejte se na velký přehled s recepty na krémy a polevy.
Zvolte správnou náplň do cukroví
Jednotlivé druhy vánočního, velikonočního i svatebního cukroví pasují s různými typy náplně. Zatímco linecká srdíčka si jen těžko představíme slepená něčím jiným než jemně sladkokyselou červenou marmeládou, u vosích hnízd nebo slepovaných perníčků už volba není tak jednoznačná.
V zásadě platí, že pravidla vánočního pečení jsou jen na vás a pokud zrovna vaše rodina miluje kávový krém, klidně s ním naplňte veškeré možné cukroví. Nezapomeňte ale, že některé druhy těsta jsou chuťově výrazné samy o sobě a příliš aromatický krém by jim spíše uškodil. Opatrní proto buďte při plnění měkkých perníčků, zázvorového těsta nebo třeba kokosového pečiva, které k sobě snese spíše jemnější druhy krému.
Krém nebo poleva?
Při zdobení upečených moučníků lze použít široký výběr domácích polev, které určí výslednou chuť a zejména vzhled hotového dezertu. Například cupcake bez polevy by byl jen obyčejný muffin, stejně tak perník politý oblíbenou citronovou polevou získá ten správný šmrnc.
Nebojte se vyzkoušet i krém na dort s mascarpone nebo nadýchané polevy s krémovým sýrem, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a dodají i suššímu moučníku vláčnost.