Recenty na masové pomazánky
Jste masožravci a veganství vám nic neříká? Pokud byste nejraději jedli kousek šťavnatého masíčka k snídani, obědu i večeři, pak vyzkoušejte masové pomazánky! Využijete v nich i zbytky pečeně z předchozího dne a rozhodně si pochutnáte.
Jaké Recenty na masové pomazánky hledáte?
Masové pomazánky patří mezi oblíbená jídla a mají hned několik předností. Můžete do nich využít zbytky pečeného či vařeného masa, jsou zdravé, snadno je uděláte v dietní verzi a pochutná si na nich celá rodina. Nezapomínejte ani na děti, masová pomazánka pro děti může být součástí vydatné a výživově hodnotné svačiny či večeře.
Jak udělat masovou pomazánku
Příprava masové pomazánky není vůbec složitá. Většinou vám postačí pár základních ingrediencí a mixér, kterým vše umixujete do hladka. Pokud použijete mleté maso, není nutné pomazánku mixovat, stačí důkladně zamíchat. Totéž platí i v případě pomazánek z ryb a mořských plodů, např. krabích tyčinek.
Příprava teplé a studené pomazánky z masa
Na masovou pomazánku buď použijte maso vařené či pečené. Takto můžete skvěle využít i odřezky nebo maso z vývaru, které by jinak nenašlo uplatnění. Pomazánka ze zbytků vařeného masa má tu výhodu, že maso už je předem ochucené. Nemusíte se tedy obávat, že by byla pomazánka mdlá a bez chuti. Dochutit ji ještě zvlášť samozřejmě musíte taky. Pokud použijete již předem připravené maso, můžete míchat pomazánku za studena.
Druhou skupinou jsou masové pomazánky připravované za tepla. Ty můžete dělat buď ze syrového mletého masa, nebo ryb a tepelnou úpravou projdou až během samotné přípravy pomazánky. V posledních letech je velice oblíbená francouzská masová pomazánka- Rillettes. Připravuje se z vepřového bůčku a chuť jí dodává mimo jiné i bílé víno.
Jaké maso se hodí do pomazánky
Do masové pomazánky můžete využít prakticky jakékoliv maso. Protože maso samo o sobě moc chuti nemá, záleží hlavně na dochucení. Pokud použijete tymián, rozmarýn a oregano, francouzská masová pomazánka je na světě. Když přidáte špetku chilli nebo pálivé papriky, vznikne pikantní masová pomazánka. Výjimku potom tvoří upečené maso- pomazánka z pečeného masa je chuťově výraznější sama o sobě.
Můžete využít hovězí i vepřové maso, vynikající jsou také pomazánky a paštiky z vnitřností. Zajímavé jsou také pomazánky ze zvěřiny. Kuřecí maso není příliš chuťově výrazné, pokud jej ale předem upečete s vhodným kořením, pochutnáte si i na něm. Z libových mas je potom vynikající masová pomazánka z králíka.
Nezapomínejte ani na ryby, rybičková pomazánka ze sardinek, tuňáka či uzeného lososa patří mezi klasické recepty na pomazánky.
Pokud se vám čistě masová pomazánka zdá příliš těžká, můžete ji zjemnit přidáním dalších ingrediencí. Masová pomazánka s tvarohem je lehká a chutná zároveň a za vyzkoušení stojí i masová pomazánka s vejci a okurkou.