Recepty z ovesných vloček
Jste vyznavačem zdravého životního stylu a milujete superpotraviny? Pak si na jejich seznam připište ještě recepty z ovesných vloček – královny mezi cereáliemi. Ovesné vločky jsou důkazem toho, že v jednoduchosti je krása. Každé placaté zrníčko je přímo nabité vitamíny, minerály a proteiny. Pojďme si o jejich využití v kuchyni přečíst něco více.
Jaké Recepty z ovesných vloček hledáte?
Ovesné vločky = základ zdravé snídaně
Ovesné vločky obsahují především pomalu rozpouštějící se cukry, což znamená, že se z nich energie uvolňuje pomalu. To z nich dělá ideální snídaňovou potravinu. Nejjednodušší je smíchat ovesné vločky s jogurtem či mlékem, ale možností i chutí se nabízí mnohem více!
Klasický dietní recept pro dobré ráno je ovesná kaše, kterou si hravě připravíte doma sami. Pokud spěcháte, můžete si vybrat z instantních polotovarů, ale ty jsou často hojně doslazované bílým cukrem, což už tak zdravé není. Proto je nejlepší si přichystat každé ráno čerstvou kaši z domácích surovin a osladit ji třeba medem nebo datlovým sirupem.
Ovesné vločky se také používají při výrobě celozrnného pečina, od dalamánků po chléb. Pokud rádi pečete, můžete si doma snadno připravit domácí sušenky z ovesných vloček nebo třeba zdravější koláč z ovesných vloček s ovocem a drobenkou.
Müsli nebo granola?
Pokud máte raději rychlou snídani, zvolte obilné müsli nebo granolu. Že nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl? Klasické müsli se tradičně připravovalo v alpských oblastech a jednalo se o směs ovesných (a jiných obilných) vloček s rozinkami, oříšky a dostupným sušeným ovocem. U nás se tento pokrm označuje jako sypané müsli.
Naproti tomu granolu vytvoříte tak, že celou směs zapečete v troubě zpravidla ještě s medem a trochou tuku, např. kokosového oleje. U nás se granole někdy říká zapékané müsli, ale nejlepší je vždy domácí vyrobená granola, kterou si můžete namíchat přesně podle toho, co máte rádi.
Ovesné vločky v hlavním jídle
Ovesné vločky se běžně používají i jako součást teplých jídel. Mezi nejčastější jídla z vloček patří zcela určitě ovesné lívance a další placky. Na oběd si také můžete připravit již zmíněnou ovesnou kaši, nebo využít vločky k zahuštění hmoty na karbanátky, ať už masové nebo zeleninové.
Výborná je také zeleninová polévka s vločkami místo těstovin a někdy se můžeme setkat i s vločkami v polévce rajské.
Přínos ovesných vloček pro zdraví
Ovesné vločky patří mezi superpotraviny a jejich pravidelná konzumace prospívá našemu zdraví. A kde všude nám mohou vločky z ovsa pomoci?
- pomáhají snižovat krevní tlak
- působí blahodárně na nervovou soustavu
- ovlivňují zvýšenou činnost štítné žlázy
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- vhodné pro sportovce a hubnoucí kvůli vysokému obsahu bílkovin