Recepty z jahod
Jste milovníci jahod? Máte nadúrodu a nevíte, jak ji zpracovat? Vyzkoušejte sladké recepty s jahodami. Upečte si lahodné jahodové moučníky, připravte si osvěžující jahodovou zmrzlinu a na zimu si udělejte ten nejlepší jahodový džem.






Jaké Recepty z jahod hledáte?
Jak zpracovat jahody
Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce a v jejich hlavní sezóně často nevíme, co s nimi. Naštěstí mají ale téměř univerzální využití. Pokud jste tedy byli na samosběru a teď nevíte, jak zpracovat jahody, vyzkoušejte naše skvělé recepty!
Čerstvé jahody uchovávejte neumyté v ledničce a denně kontrolujte, jestli se nezačíná tvořit plíseň nebo hniloba způsobená otlačením. Ty nejhezčí plody zkonzumujte za syrova, nebo si z nich umixujte lahodné a zdravé ovocné smoothie.
Díky sladké chuti a jasně červené barvě jsou jahody ideální k přípravě sladkých moučníků a buchet. Můžete je také využít do ovocných knedlíků, zvláště tvarohové knedlíky s jahodami chutnají báječně!
Nesmíme opomenout ani zavařování jahod- jahodová marmeláda patří mezi nejoblíbenější zavařeniny a jahodový kompot vám uchová chuť léta na celou zimu. A vyzkoušeli jste už pečený čaj s jahodami a kořením?
Jednoduché moučníky s jahodami
Jahody se hodí na všechny druhy sladkého pečení. Mezi nejoblíbenější patří rychlá bublanina s jahodami, kterou zvládne i začátečník. Stejně tak se nemusíte bát ani dalších jahodových dobrot: domácí piškot s jahodami nebo jahodové muffiny jsou hotové raz dva a chutnají skvěle.
Jahody krásně vypadají a proto se s oblibou využívají k přípravě dortů a koláčů “pod sklem”, tedy s vrstvou želatiny. Pokud se bojíte, že vám želé neztuhne, můžete použít i pudinkový prášek, který rozmícháte s ovocnou šťávou. Výsledek sice nebude tak čirý jako želatina, ale takto připravený jahodový moučník bude chutnat skvěle.
Nepečené recepty s jahodami
Hlavní sezóna jahod je léto a horké dny přímo vybízejí k přípravě chlazených moučníků a dobrot z lednice. Nepečené dorty a dezerty z jahod jsou jednoduché a v parném dni představují ideální svačinku i slavnostní pohoštění.
Za vyzkoušení stojí i recepty z mražených jahod: domácí nanuky s jahodami nebo jahodová dřeň vám dodají to pravé letní osvěžení. Zralé jahody jsou navíc samy a sobě sladké, takže nemusíte používat přidaný cukr. Takové nanuky jsou tudíž ideálním letním mlsáním pro malé děti.
5 důvodů, proč jíst jahody
Kromě toho, že skvěle vypadají i chutnají, mají jahody i zdravotní přínosy pro naše tělo:
- obsahují více vitamínu C, než citrusy
- jsou bohaté na další vitaminy a minerální látky
- podporují mozkovou činnost
- pomáhají při redukci hmotnosti
- jsou výborné do pleťových i vlasových masek