Recepty se švestkami
Sladké švestky jsou vynikající jak chuťově, tak pro naše zdraví. Víte ale, jak je správně zpracovat a jak se vypořádat s nadúrodou? Vyzkoušejte ty nejlepší vyzkoušené recepty se švestkami a uchovejte si chuť léta na celý rok.
Jaké Recepty se švestkami hledáte?
Hlavní jídla ze švestek
Kdo by nemiloval sladké švestkové knedlíky? Existuje hned několik variant, jak je udělat. někdo má raději tvarohové knedlíky, jiný dává přednost tradičnímu bramborovému těstu. Hotové knedlíky se švestkami potom můžete posypat mákem, cukrem se skořicí nebo třeba mletými ořechy.
Možností jak zpracovat švestky je však mnohem více. Švestky se skvěle hodí například k přípravě sladkokyselé omáčky k uzenému masu nebo vepřové panence. Využít můžete také sušené švestky nebo švestková povidla, které rovněž uplatníte i v teplé kuchyni.
Sladké koláče se švestkami po celý rok
Švestky jsou vynikající na pečených koláčích a buchtách. Záleží jen na vás jestli si upečete oblíbenou bublaninu, tradiční valašský frgál nebo rychlý koláč se švestkami a drobenkou.
Zkuste připravit švestky netradičně, v poslední době je populární švestkové chutney s exotickým nádechem a pokud patříte mezi milovníky sladkých dobrůtek z kavárny, určitě musíte vyzkoušet horké švestky se šlehačkou!
Švestky jsou vhodné ke zmrazování, stačí je jen vypeckovat a uložit do vhodného sáčku. Mražené švestky není třeba před použitím rozmrazovat, v případě knedlíků je s nimi tvrdé konzistenci dokonce snazší práce. Sladké švestkové koláče a knedlíky tak můžete připravovat po celý rok.
5 důvodů, proč jíst švestky
Švestky jsou v naší zemi doma a proto je jejich konzumace přirozená a prospěšná. Švestky, zejména v syrové a sušené formě, obsahují řadu vitaminů a minerálů a mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví zejména v těchto oblastech:
- díky vysokému obsahu detoxikují, zrychlují metabolismus a upravují trávení
- pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva a šedému zákalu díky podílu vitaminu E a C
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- působí preventivně proti infarktu myokardu a ateroskleróze
- pomáhají při redukčních dietách, protože rychle zasytí