Recepty na ryby
Recepty na ryby jsou pro nás méně známé, než v jiných zemích. Máme sice své tradiční pokrmy z ryb, které si převážně připravujeme na Vánoce, ale nejsou do našich jídelníčků zařazeny pravidelně.
Představují pro nás však esenciální složky pro přežití. Nevíte si rady, jak rybu chutně upravit? Pojďte se inspirovat našimi výbornými recepty.
Jaké Recepty na ryby hledáte?
Jaké ryby známe a neznáme
Určitě každý z nás zná rozlišení na ryby sladkovodní a mořské. Některé druhy se vyskytují také ve vodách smíšených.
Mezi sladkovodní ryby řadíme:
- kapry
- lososy
- karasy
- úhoře
- štiky
- candáty
- amury
- cejny
- sumce
Mezi mořské ryby řadíme:
- lososy
- tuňáky
- tresky
- žraloky
- sledě
- makrely
- platýsy
- mečouny
- sardinky
Jakou rybu si na talíř naservírujete, je samozřejmě závislé na dostupnosti. V supermarketech již najdeme celou řadu ryb.
Na výběr máme čerstvé chlazené nebo vakuované ryby. Ty jsou samozřejmě nejlepší. Lepší, než drátem do oka, jsou samozřejmě i ryby mražené, filety mražené přímo na moři nebo konzervy, uzené a sušené polotovary.
Recepty na ryby pro naše zdraví
Ryby jsou zdravé hlavně díky známým omega-3 nenasyceným kyselinám, které jsou přínosem pro naše srdce, mozek a zrak. Jsou bohatým zdrojem vitamínu D, B2 a minerálů jako je kalcium, fosfor, železo, zinek, draslík, hořčík.
Ryby v gastronomii
Rybí recepty jsou různé a odvíjejí se od chutí jednotlivých národů. Nám naštěstí dělá každé vánoční svátky radost kapr. Tradičně jej připravujeme smažený v trojobalu. Chcete letos ochutnat novinku? Zkuste recept na kapra na netradiční způsob.
Mimo jiné nesmíme zapomenout na naši tradiční vánoční polévku. Rybí polévka se servíruje v mnoha domácnostech. Nevíte si rady, jak ji připravit? Inspirujte se našimi 5 nejlepšími recepty na rybí polévku.
Pojďte se podívat i na další tipy. Víte jak na nejlépe připravené pokrmy z mořských ryb? Inspirujte se recepty na pečené i smažené mořské ryby.