Recepty na těstoviny
Tato italská příloha si získala místo v gastronomii po celém světě. Jaké recepty na těstoviny už znáte? Dají se připravit i doma. Jejich příprava není náročná. Chce to jen trpělivost a ten správný recept! Pojďme se podívat, jaké nejčastější podoby těstovin máme a jak si je můžeme dopřát.
Jaké Recepty na těstoviny hledáte?
Klasické neplněné
Kromě rozlišení dle tvarů, je můžeme diferencovat i složením. Existují vyrobené z bílé i celozrnné mouky nebo dokonce z brambor. Většinou jsou vyráběny ze semolinové mouky, tj. krupice z tvrdé pšenice. Některé jsou vaječné a jiné bez vajec.
Mezi ty nejznámější patří:
- kulaté (spaghetti, spaghettini, bucatini, špecle)
- ploché širší nudle (tagliatelle, fettuccine, pappardelle, pizzoccheri)
- roury a kolínka (penne, rigatoni, cannelloni)
- mašličky (farfalle)
- vřetena (fusilli)
- noky (gnocchi, radiatori)
- kulaté (rotelle)
- mušle (cavatelli, orecchiette)
- pláty (lasagne)
Jako slavné kombinace můžeme uvést spaghetti bolognese, těstoviny carbonara či skvělé zapečené lasagne. K neplněným těstovinám můžeme zvolit různé druhy omáček od sýrových, přes zeleninové, k masovým. Podívejte se na nejlepší recepty s těstovinami.
Zkuste si udělat i domácí gnocchi dle našeho návodu, opravdu to za to stojí. Bude to z poctivých surovin!
Nejznámější plněné
- Ravioli
- Tortellini
- Canelloni (závitky, které lze naplnit)
- Cappelleti (malé plněné kloboučky)
Ravioli jsou nesušeným druhem těstovin, jež jsou plněné špenátem a ricottou, sýry, bylinkovou směsí nebo třeba uzeným lososem.
Tortellini jsou také plněné oblíbenou kombinací špenátu a riccoty, ale i zeleninovou či masovou směsí, smetanou a sýrem.
Do vývaru jako stvořené
- Alfabetti: abeceda a čísla
- Anellini malé kroužky
- Farfalline (mini mašle)
- Capellini tagliati (tenké krátké špagety)
- Conchigliette (mušličky)
- Peperini (kuličky a kostičky)
- Stelline (hvězdičky)