Cukroví k Vánocům patří

Jako první, co začínáme chystat, je obvykle cukroví. Jaké nejznámější  a nejoblíbenější druhy se v českých domácnostech každoročně pečou?

  • Linecké 
  • rohlíčky
  • perníčky
  • Išelské 
  • kávová zrna
  • vosí hnízda 
  • rumové kuličky
  • kokosky
  • rafaello
  • šlehačkové, pudinkové a strojkové cukroví

U nás se můžete inspirovat širokým výběrem lahodných druhů cukroví. Z méně tradičních kousků vám můžeme nabídnout skvělé cukroví z mrkve.

Sladké pečení nejen na snídaně

Vánočka, štola nebo panettone. Bez nich si mnoho z nás nedokáže svátky představit. Víte jak na domácí kousek lahodné kynuté vánočky? Mrkněte i na tipy, jak si připravit dokonalou vánoční štolu.

Štědrovečerní večeře

Jaká složení menu se vám vybaví? Míváte každým rokem to stejné či nikoliv? 

Předkrmy

Takový předkrm si můžeme dopřávat v průběhu dne v podobě cukroví, jednohubek nebo chlebíčků. Teda samozřejmě jen ti, kdo nedrží půst. Pro navození chuti k večeři se klidně inspirujte skvělými recepty na slané cukroví.

Polévky

Luštěninová, rybí nebo vývar? Která je ta vaše. Tyto patří mezi nejběžnější. Mrkněte na tipy pro úžasnou rybí polévku.

Hlavní chod 

Bramborový salát existuje v mnoha variantách. S uzeninou nebo bez, s vajíčky, s kukuřicí nebo jablkem. S jogurtem nebo tatarkou. Jaký je ten váš? A jestli ještě nemáte ten svůj vyvolený, inspirujte se našimi nejlepšími bramborovými saláty.

A jaký kousek masa máte nejraději? Rybu, filé nebo řízky? Nakoukněte, jak si letos můžete připravit dokonalého kapra.

25 rad a tipů pro přípravu vánočního cukroví

  • Před pečením si vždy připravíme všechny suroviny, které budeme potřebovat, abychom od těsta nemuseli odbíhat.
  • Suroviny do těsta musí mít stejnou, většinou pokojovou teplotu.
  • Různé ořechy, mandle či kokos získají velice dobrou chuť, když je před zapracováním do těsta opražíme v troubě nasucho.
  • Jestliže do cukroví potřebujeme nesolené pistácie, můžeme zakoupit již solené, vyloupeme ze skořápek, zalijeme horkou vodou a krátce je povaříme. Sůl se ztratí a zůstanou nám krásná zelená jádra.
  • Suroviny, zejména tuk nejdříve posekáme nožem, teprve potom hněteme rukama.
  • Hotové těsto musí odpočívat, uložíme ho před dalším použitím nejméně na 30 minut do chladničky. Čím delší doba odpočívání, tím je cukroví chutnější a lépe drží tvar. Pokud je to možné, připravíme těsto jeden den dopředu. Výjimkou je perníkové těsto, mělo by odležet až tři dny.
  • Cukr a mouku přesejeme přes síto. Těsto nakypří a nebudou v něm hrudky.
  • Do lineckého těsta používáme cukr moučkový, krystalový by vytvořil v těstě tmavé tečky.
  • Perníkové těsto můžeme rozdělit na několik dílů a do každého zapracovat různé druhy ořechů či kandovaného ovoce. Skladujeme v dobře uzavřené krabici s několika plátky jablka. Díky jablku budou perníčky vláčnější.
  • Pokud se nám křehké těsto nedaří spojit, nepřidáváme mouku, ale trochu bílku či vody. Větší množství mouky způsobí, že cukroví bude tvrdé.
  • Některé druhy těst můžeme zmrazit do zásoby (např. linecké, těsto na vanilkové rohlíčky atd.). Zamrazit můžeme syrové nebo již upečené, ale neplněné a neslepené kousky cukroví.
  • Bílky do makronkového těsta či bílkového cukroví musí být před použitím vždy vychlazené. Veškeré suroviny do bílkového sněhu zašleháme až zcela na konec. Cukroví se nesmí péct, pouze sušit, jinak se bude lepit.
  • Makronky budou obzvláště křupavé, pokud je těsně před pečením posypeme moučkovým cukrem a kopečky poklademe na cukrářské oplatky. Upečené a vychladlé je můžeme také zamrazit.
  • Pokud se nám těsto lepí na váleček, vložíme mezi těsto a váleček papír na pečení.
  • Před vykrajováním cukroví můžeme formičky vsunout do hladké mouky. Cukroví se tak na formičky či tvořítka nepřilepí.
  • Zatím co nám těsto odpočívá, předehřejeme troubu na požadovanou teplotu. Nikdy nevkládáme plech do studené trouby, z cukroví bychom měli nevzhledné placky.
  • U elektrické a plynové trouby nastavíme plech na střední drážku. U horkovzdušné trouby můžeme využít spodní, střední a vrchní drážku najednou.
  • Plechy před pečením pomažeme slabší vrstvou tuku nebo na ně položíme papír na pečení. Ten můžeme použít několikrát za sebou.
  • Chceme-li předejít popraskání cukroví při pečení, můžeme vložit do trouby menší hrnec s vodou.
  • Upečené cukroví ihned odebíráme z plechu, jinak se nám přilepí a při snímání se poláme. Pokud se nám přeci jen povede zmeškat tuto chvíli, plech vrátíme na pár minut zpět do trouby a můžeme cukroví uvolnit.
  • Pokládáme na kuchyňskou mřížku či studený nepromaštěný plech vychladnout.
  • Po vychladnutí skládáme nejlépe do papírových krabic na studené místo, aby cukroví bylo vláčné.
  • Cukroví, které slepujeme marmeládou či džemem, můžeme slepit hned po vychladnutí. S cukrovím, které plníme krémy, počkáme až těsně před konzumací.
  • Pokud je marmeláda příliš tuhá, můžeme ji naředit lžičkou rumu. Získá skvělou chuť a cukroví vydrží delší dobu.
  • Na polévání cukroví se nejvíce hodí kakaová poleva, obsahuje vysoký podíl kakaového másla, zvýrazní chuť cukroví a rychle zasychá.