Recepty na vepřové maso
Děláváte často recepty na vepřové maso? Jejich výběr je opravdu pestrý. Pojďte získat inspiraci k úžasným obědům a večeřím.
Příprava vepřového je samozřejmě závislá na druhu vybraného masa. Můžeme jej rozdělit do tří tříd kvality. Nejkvalitnějším vepřovým masem je svíčková, kýta a pečeně. Z druhé třídy máte na výběr mezi plecí, bokem a krkovicí. Z poslední třídy si můžete něco ukuchtit z nohou, laloku, hlavy nebo kolen.
Jaké Recepty na vepřové maso hledáte?
Jak si vepřové maso připravit
Výborný vepřový guláš si můžete udělat z kýty, plece i bůčku. Vyzkoušejte naše recepty na různé druhy gulášů. Dále je kýta vhodnou variantou na výrobu domácí šunky, rolád nebo uzení.
Pečeni využijete na smažení, minutky, dušení i pečení. Udit z ní také můžete.
Z vepřové svíčkové si můžete udělat výbornou minutku a z pečeně lahodný pečený flák masa.
Krkovice je prorostlejší část masa, ale zato velice chutná. Můžete si ji upéct, usmažit z ní řízky nebo naložit do marinády a ugrilovat.
Milujete-li rosoly, jitrnice a tlačenky, můžete využít hlavu, lalok, nohy a kolena prasete.
Vepřové maso a zdraví
Hlavním pozitivem je bohatá dávka proteinů. Ty jsou nezbytné pro každého člověka a s fyzickou aktivitou by měl příjem proteinů úměrně narůstat.
Z vitamínů je ve vepřovém mase zastoupen vitamín B1, B3, a B6. Skupinu minerálů zastupují železo, fosfor, selen a zinek.
Přestože je vepřové maso bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, obsahuje i škodlivý cholesterol. Jak už jistě víme, není zrovna přítelem se srdcem a cévami. Jeho nárůst v krevním oběhu může způsobit infarkt myokardu, mrtvici nebo aterosklerózu.
Recepty, na kterých si pochutnáte
Z vepřového masa se dají kromě výborných řízků udělat i skvělé špízy, grilované nebo zapečené speciality, pokrmy z mletého masa nebo jej lze i zavařit.
Podívejte na se naše tipy na zavařování vepřového masa. A co jej třeba zkombinovat se smetanou? Podívejte na naše recepty na vepřové maso se smetanou.