Recepty na vývary (zeleninové i masové)
Poctivý vývar je základem české i světové kuchyně. Ve skutečnosti jde o velmi jednoduché jídlo- zkrátka vše naházíte do hrnce a několik hodin pomalu vaříte. Dobrý vývar má však svá pravidla- podívejte se, jak na něj!
Jaké Recepty na vývary (zeleninové i masové) hledáte?
Jak na poctivý vývar
Pokud chcete uvařit skutečně dobrý vývar, nešetřete na množství surovin ani čase- za půl hodiny zkrátka poctivý bujón neuvaříte. Nejlepší vývar je z kostí a pokud chcete vytvořit skutečnou lahůdku, dejte před vařením kosti na několik minut do vyhřáté trouby. Kosti můžete použít hovězí, vepřové či drůbeží. Nejlepší jsou potom morkové kosti a zajímavé chuti docílíte použitím kostí uzených.
Jako první vkládejte do vody kosti (maso), teprve po nějaké době zbytek surovin, tedy kořenovou zeleninu, česnek, cibuli a koření.
Jakmile voda začne probublávat, stáhněte plamen na minimum a nezapomeňte sebrat pěnu, která se tvoří na hladině. Jedině bez ní bude vývar krásně čirý.
Vývar se vaří několik hodin, výsledek ale stojí za to. Poctivý masový či zeleninový vývar totiž oceníte jen tak jako základ sváteční polévky, nebo jako přísadu do mnoha jídel, od italského rizota až po české omáčky.
Polévka z vývaru
Jakmile máte vývar hotový, můžete jej ihned použít, nebo vychladlý zamrazit, bude se vám hodit, až nebudete mít čas trávit půl dne u plotny.
Bujón je základem většiny polévek, od česnečky až po zeleninové krémy. Přidáním knedlíčků, nudliček nebo vařených krup v mžiku vykouzlíte lahodnou polévku, na které si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte třeba nejlepší recepty na snadné polévky z vývaru.
Přínosy vývaru pro zdraví
V dobrém vývaru je vyvařeno vše, co jste do hrnce dali, od masa přes zeleninu až po koření. Jedná se tedy o velmi snadno stravitelnou formu jídla, která je velmi bohatá na živiny a můžete ji konzumovat i ve chvílích, kdy je vám špatně nebo nemůžete kousat běžné jídlo.
Pár lžiček vývaru postaví nemocného na nohy a pokud vás zrovna bolí vytrhnutý zub, šálek bujónu vás zahřeje na duši i na těle. Vývar se dříve vařil novopečeným maminkám, aby nabraly po porodu sílu a stejnou službu udělá i dnes.
Čím je dobrý vývar prospěšný pro naše zdraví:
- Obsahuje kolagen prospěšný pro klouby, vlasy a nehty
- Obsahuje minerální látky, zejména vápník a hořčík
- Je snadno stravitelný- vhodný na doplnění živin při pooperačních dietách
- Zvyšuje propustnost střev
- Podporuje přirozený imunitní systém