Zavařování zeleniny
Máte rádi zeleninu na všechny způsoby? nebo bojujete s nadúrodou rajčat, paprik nebo dýní? Vyzkoušejte domácí zavařování zeleniny a připravte si chutné čalamády, základ na lečo a další zeleninové pochoutky na celý rok.
Nejlepší recepty na nakládané okurky na několik různých způsobů. Oblíbená pochoutka, která se nikdy neomrzí!
7 nejlepších receptů na konzervování červené řepy aneb jak si uchovat všechny její vitamíny po celý rok!
Recepty na nakládaná rajčata na různé způsoby. Vychutnejte si je všechny!
9 nejlepších receptů na konzervování dýně aneb jak si ji vychutnat po celý rok. Inspirujte se!
Recepty na zakonzervování cuket aneb jak si vychutnat svou oblíbenou zeleninu po celý rok!
Recepty na konzervování leča aneb mějte výborný oběd za pár chvil vždy po ruce!
Jaké Zavařování zeleniny hledáte?
Co vše se dá zavařovat
Nakládat či zavařovat můžeme prakticky jakoukoliv zeleniny, ovšem je třeba zvolit ten správný způsob konzervace. Sterilovaná zelenina vám potom vydrží celou zimu.
Zelenina s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky, cukety nebo dýně, do sebe snadno absorbuje chuť nálevu a snadno se rozpadá, proto nesnese dlouhé vaření.
Naproti tomu tvrdší kořenová zelenina se nejlépe steriluje ve formě míchaných salátů a čalamád.
Velmi měkké plody jako jsou rajčata a papriky jsou potom ideální na přípravu základu na lečo. V zimě potom jen povařenou zeleninu vyklopíte ze sklenice, dochutíte a rychlý oběd je na stole.
Nesmíme zapomenout na zavařování hub. Oblíbené houby s octem vám v zimě připomenou letní procházky lesem a jejich sterilizace není nic složitého.
Zavařování v horkém láku
Určitě znáte nakládané okurky utopené v kyselém nálevu. Stejným způsobem si ale snadno připravíte i další nakládané pochoutky: pomocí kyselého láku lze konzervovat i zelené fazolky, kozí rohy nebo kousky cukety. Lák na zeleninu si namíchejte podle chuti, někdo má rád kyselejší, s česnekem nebo třeba chilli papričkami. Máte rádi pálivé? Vyzkoušejte nakládané pálivé papričky nebo přidejte trochu chilli do zálivky na čalamádu.
Vyzkoušejte i zavařování kořenové zeleniny a dalších “tvrdých druhů”. Zavařování mrkve a petržele můžete udělat buď samostatně, nebo ji přidat např. k okurkám.
Pokud máte rádi zeleninové saláty, připravte si na zimu salát do sklenice. Domácí čalamáda se skvěle hodí jako příloha ke studené večeři během zimních měsíců, kdy na náš organismus působí čerstvá zelenina ze supermarketu příliš chladně.
Kvašená zelenina
Přestože technicky nejde o zavařování, kvašení zeleniny je oblíbený a velice zdravý způsob konzervace. V našich končinách je nejznámější kvašené (kysané) zelí, které se dá konzumovat buď samotné, nebo jako základ dalších oblíbených jídel. Oblíbené jsou také kvašené okurky, ale zpracovat tímto způsobem lze i další druhy zeleniny.
Připravte si domácí kvašenou zeleninu z čínského zelí, mrkve, okurky, cukety nebo třeba ředkviček, záleží jen na vaší chuti. Přidat můžete i pálivou papričku nebo zázvor.
Nakládaná zelenina bez zavařování se dá jíst již za pár dní a dodá vašemu tělu doslova koktejl vitamínů.