Recepty se zelím
Zelenina je zdrojem vlákniny, prospěšných vitamínů a minerálů. Recepty se zelím jsou velice významnou složkou tradiční české kuchyně. Není divu, ono je totiž zásobárnou vitamínu C, který nám v zimních chmurných měsících pomáhá povzbudit naše ospalé tělo. A co víc? Je opravdu oblíbenou přílohou nejen k masitým pokrmům. Pojďte se podívat kde a jak zelí v gastronomii využít.
Jaké Recepty se zelím hledáte?
Bílé i červené na kyselý způsob
Zelí na kyselo jistě každý z nás zná. Dá se skvěle párovat s masem a uzeninami. Tradičním slovenským pokrmem, který patří mezi naše velice známé, jsou halušky s kysaným zelím. Inspirujte se dalšími tipy, kde využít kysané bílé i červené zelí.
Určitě musíme zmínit, že je velice zdravé. Říká se, že je lékem na všechno. Polotovary v supermarketech však postrádají kvalitu živin následkem chemických a fyzikálních postupů. Nejlepší je tedy si takové kysané zelí připravit doma. Možná se některým vybaví obrázky z dětství, jak se zelí šlapalo, a možná to ještě dnes někteří z vás stále dělají.
Dušené zelí
Stačí nakrouhat, podusit, dochutit a výborná příloha je na světě. Jak ale na to? Máte své ověřené recepty? A pokud ne, pojďte se podívat, jak udělat náramně dobré dušené zelí. K tomu pak můžete zvolit třeba pečenou kachnu s bramborovým knedlíkem nebo třeba vynikajícího pečeného králíka.
Zapečené speciality
Kysané zelí samozřejmě zužitkujete i na zapečené speciality. A máte-li rádi právě takové pokrmy, úplně vám to padne do noty. Vyzkoušejte třeba recept na zapečené zelí s uzeným masem a bramborem.
Nakládání a ukládání na čas příhodný
Do zásoby si můžeme udělat i výborné oblohy k hlavním chodům. Vyzkoušejte naše tipy na výbornou čalamádu se zelím. Můžete ji využít k masitým pokrmům, ale i jako doplněk k bramborákům.
A jaké recepty ze zelí máte nejraději vy?