Chystáte večírek a hledáte inspiraci?
Pak vyzkoušejte naše luxusní recepty na saláty z krabích tyčnek, po kterých se vaši husté utlučou.
Ruský salát, japonský s mangem, lehký jogurtový, ale i těstovinový či s rýží.
Ať už si vyberete jakýkoli, nemůžete udělat chybu!
Krabí salát s okurkami a rajčaty
Tento salát obsahuje spoustu čerstvých surovin a jeho chuť je prostě úžasná! Překvapivě chutná skvěle i druhý den, takže pokud chystáte večírek, připravte si ho s klidným svědomím den dopředu.
Ingredience
- 450 g krabích tyčinek, nasekaných/nastrouhaných na malé kousky
- 1 dlouhá okurka, nakrájená na malé kostičky
- 2 střední rajčata, nakrájená na kostičky a zbavená přebytečné šťávy
- 1/4 šálku nakrájené jarní cibulky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1/2 šálku majonézy nebo podle chuti
Postup
- Nakrájejte/nastrouhejte krabí tyčinky na malé kousky.
- Můžete sekat nožem nebo použít kuchyňský robot a pulzovat po dávkách.
- Nakrájejte 2 střední rajčata a zbavte je přebytečné šťávy.
- Okurku nakrájejte na kostičky.
- Ve velké míse smíchejte nakrájená rajčata, okurku, nastrouhané krabí tyčinku a 1/4 šálku nakrájené jarní cibulky.
- V malé misce smíchejte 1/2 šálku majonézy a 3 prolisované stroužky česneku.
- Dresing přidejte podle chuti do krabího salátu.
- Pokud máte rádi šťavnatější salát, můžete přidat více majonézy.
- Dejte do chladničky, dokud nebudete připraveni podávat.
- Užijte si to!
Jednoduchý ruský salát z krabích tyčinek
Tento luxusní salát z pouhých 5 ingrediencí je plný bílkovin, vitamínů a lahodné chuti. Navíc se perfektně hodí jako sváteční pokrm, protože je elegantní, vypadá efektně, je cenově dostupný a připravíte ho za chvíli.
Ingredience
- 16 kusů krabích tyčinek
- 5 vajec, uvařených natvrdo
- 2 mrkve, středně velké, vařené
- 165 g sladké kukuřice v plechovce
- 100 g majonézy
- volitelně: čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Mrkev omyjte a dejte do velkého hrnce plného vody.
- Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.
- Do stejného hrnce přidejte pět vajec a vařte dalších 10 minut.
- Pomocí vidličky vyzkoušejte, zda je mrkev měkká.
- Vejce i mrkve schlaďte studenou vodou a slijte.
- Vejce oloupejte a odložte stranou na talíř.
- Poté opatrně oloupejte mrkev.
- Připravte si dostatečně velkou misku a vajíčka, mrkev a krabí tyčinky nakrájejte na malé kousky.
- Přidejte je do mísy spolu s opláchnutou a okapanou sladkou kukuřicí.
- Přidejte majonézu a dobře promíchejte.
- Ozdobte petrželkou.
Podívejte se také na našich 5 nej receptů na pomazánku z krabích tyčinek. Inspirace nejen na chlebíčky!
Japonský salát Kani
Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na salát Kani, který je neuvěřitelně osvěžující se sladkými tóny zralého manga, což skvěle kontrastuje s lehce pikantní chutí japonské majonézy a kyselostí, dodané citronem.
Ingredience
- 145 g krabích tyčinek
- 1 střední mrkev
- 2 střední okurky (nebo 1 větší)
- 1 kus zralého manga
- ½ šálku japonské majonézy
- půl citronu
- sůl
- mletý pepř
Postup
- Oloupejte mrkev a ořízněte konce.
- Nakrájejte na 5 až 8 cm dlouhé proužky julienne.
- Udělejte to samé s okurkou, ale jádro se semeny vyhoďte.
- Krabí tyčinky ručně rozdrťte jemným přitlačením od konce ke konci, abyste uvolnili proužky, a poté od sebe každý proužek oddělte.
- Oloupejte zralé mango.
- Dužinu nakrájejte na tenké plátky, dokud se nedostanete k pecce.
- Totéž proveďte z druhé strany pecky.
- Plátky naskládejte na sebe a nakrájejte na proužky.
- Do velké mísy přidejte okurku, mrkev, krabí tyčinky, mango a japonskou majonézu.
- Zalijte vymačkanou šťávou z půlky citronu a promíchejte.
- Dle potřeby dochuťte solí a pepřem a znovu promíchejte, dokud nejsou všechny ingredience dobře promíchány.
- Ihned podávejte nebo dejte do chladničky, dokud nebudete připraveni servírovat.
- Podávejte na listu ledového nebo římského salátu.
Pokud jste fanoušci japonské kuchyně, pak se inspirujte našimi 5 jedinečnými recepty na japonskou polévku ramen, která z vás udělá mistra asijské kuchyně.
Jogurtový salát z krabích tyčinek
Čerstvý, rychlý a snadný letní salát, který se skvěle hodí na oběd, ale třeba i na piknik. Podávejte ho spolu s čerstvou rukolou.
Ingredience
- 225 g krabích tyčinek
- ½ šálku řeckého jogurtu
- 2 lžíce majonézy Light
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky sušené cibule
- sůl a černý pepř na dochucení
- 2 jarní cibulky najemno nakrájené
Postup
- Krabí tyčinky nakrájejte na malé kousky.
- Přidejte do misky se všemi ostatními přísadami a dobře promíchejte.
- Dobrou chuť!
Krabí salát s rýží
Tento dokonalý krémový salát z krabích tyčinek a rýže je snadný na přípravu a zároveň skvěle zasytí. Ideální jako pohoštění na vašem večírku.
Ingredience
- 190 g rýže
- 150 g sladké kukuřice
- 250 g krabích tyčinek
- 85 gramů nakládaných okurek
- 200 g majonézy
- 200 g zakysané smetany
- 3 vejce, vařená
- 1 malá cibule, volitelně
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup
- Začněte vařením rýže a vajec natvrdo.
- Mezitím otevřete plechovku sladké kukuřice a slijte šťávu.
- Krabí tyčinky, nakládané okurky a cibuli nakrájejte na malé kousky a dejte do velké servírovací mísy.
- Přidejte uvařenou a vychladlou rýži (opláchněte ji pod studenou vodou) a oloupaná vejce, která jste buď rozdrtili lžící, nebo najemno nasekali.
- Vše promíchejte vařečkou.
- V malé misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, sůl a pepř a nalijte na salát.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Před podáváním nechte přes noc vychladit v lednici.
Těstovinový salát s krabími tyčinkami
Svěží a plný chuti je tento skvělý studený těstovinový salát se zeleninou a krabími tyčinkami dokonalou letní přílohou třeba na grilování.
Ingredience
- 500 g těstovin mušliček
- 400 g krabích tyčinek
- 1/2 šálku mraženého hrášku, rozmrazeného
- 1/2 šálku červené cibule, oloupané a nakrájené
- 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1/2 šálku červené papriky, nasekané
- 3/4 šálku majonézy
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru (nebo 1 lžička sušeného kopru)
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá pažitka, nasekaná, na ozdobu
Postup
- Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu a osolte.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu do al dente.
- Těstoviny slijte a opláchněte pod studenou vodou.
- Do velké mísy přidejte uvařené těstoviny, krabí tyčinky, hrášek, cibuli, řapíkatý celer, papriku, majonézu a kopr.
- Jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Před podáváním misku zakryjte igelitem a dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Odkryjte misku a podávejte studené s čerstvou pažitkou jako ozdobou.
Nemáte krabích tyčinek stále ještě dost? Pak se inspirujte i našimi dalšími recepty s krabími tyčinkami, kde najdete tipy na skvělou polévku, ale třeba i rizoto.
A jak se saláty povedly vám? Napište nám do komentářů!
Nemáte krabích tyčinek stále ještě dost? Pak se inspirujte i našimi dalšími recepty s krabími tyčinkami, kde najdete tipy na skvělou polévku, ale třeba i rizoto.
A jak se saláty povedly vám? Napište nám do komentářů!