Toto je nejlepší recept na králík na paprice. Celý pokrm je chutný a má nízký obsah tuku a hodí se k tolika přílohám, jako je kaše, knedlíky, noky. Je to skvělé jídlo, které se hodí i ke svátečnímu obědu, stejně jako tyto recepty na sváteční kachnu!
Co budeme potřebovat
- 100 g másla
- 1 velká červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 350 ml kuřecího vývaru
- 1 bobkový list
- 20 g sladké papriky
- lžička kmínu
- lžička bílého pepře
- lžička černého pepře
- špetka kajenského pepře
- 2200 g králíka (nakrájíme na 8 kusů)
- lžíce soli
- 180 ml zakysané smetany
Postup
- V holandské troubě na vysoké teplotě rozpusťte 4 lžíce másla.
- Když pěna opadne, přidejte plátky cibule, za častého míchání opékejte, dokud cibule nezačne sklovatět, asi 2 minuty.
- Přidejte třetinu vývaru a bobkový list a zahřejte k varu.
- Snižte teplotu na velmi nízkou, vařte odkryté za občasného míchání, asi 30 minut.
- Smíchejte 1 lžičku papriky, kmín a 3 papriky v malé misce.
- Rozpusťte zbývající 3 lžíce másla ve velké pánvi na středně vysokou teplotu.
- Když pěna opadne, orestujte králíka z každé strany.
- Kousky králíka rovnoměrně posypte směsí koření.
- Snižte teplotu a pokračujte v restování, dokud nezhnědne, asi 5 minut.
- Přendejte králíka do kastrolu s cibulí.
- Nalijte zbývající vývar do pánve, zahřejte k varu.
- Zahřátý vývar nalijte ke králíkovi spolu se solí a zahřejte na vysokou teplotu k varu.
- Snižte teplotu na velmi nízkou teplotu a přikryté vařte doměkka, dokud králík nezměkne, asi 2 ½ hodiny.
- Když je králík hotový vyndejte ho.
- Zvyšte teplotu pod kastrolem s vypečenou šťávou.
- Zahřejte omáčku k varu.
- Všlehejte zbývající papriku a zakysanou smetanu a nenechte omáčku vařit.
- Králíka servírujte přelitého paprikovou omáčkou.
Králíka na paprice podávejte s domácími houskovými knedlíky, které si můžete připravit podle našeho receptu.
Nejen knedlíky, ale i další domácí pečivo si můžete připravit v domácí pekárně. Jakou si vybrat, aby vám co nejlépe vyhovovala, se dozvíte v naší recenzi.