Králík skvěle chutná i v omáčce z červeného vína s čerstvými bylinkami. Tento pokrm se skvěle hodí na víkendový oběd!
INGREDIENCE
- 750 ml červeného vína
- 1⁄4 šálku červeného vinného octa
- 2 a 1⁄4 polévkové lžíce cukru
- 1 králík (900 – 1400 g), nakrájený na 8 kusů
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1⁄4 hrnku hladké mouky
- 1⁄4 šálku extra panenského olivového oleje
- 16 stroužků česneku, rozdrcených
- 16 listů šalvěje
- 6 snítek rozmarýnu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 175°C.
- V misce smíchejte víno, ocet a cukr a odložte stranou.
- Králíka osolte a opepřete podle chuti.
- Na talíř dejte mouku.
- Obalte králíka v mouce; setřeste přebytek.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Králíka smažte, jednou otočte, dokud ze všech stran nezhnědne, asi 6 minut z každé strany.
- Přeneste králíka do hluboké zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm.
- Přidejte česnek do pánve a restujte za stálého míchání dozlatova 3-4 minuty.
- Nalijte směs vína do pánve.
- Povařte a lžící seškrábejte zhnědlé kousky.
- Přelijte omáčkou králíka.
- Navrch nasypte šalvěj a rozmarýn.
- Zakryjte alobalem a vložte do trouby.
- Duste do měkka, asi 45 minut.
- Odkryjte, zvyšte teplotu na 230°C a pokračujte v pečení.
- Podlévejte králíka, dokud omáčka nezhoustne, ještě asi 25 minut.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte s křupavým chlebem nebo s širokými vaječnými nudlemi.