Králík se smetanovou omáčkou je lahůdka sama o sobě, ale zkuste pokrm ozvláštnit kořením, které se používá na zvěřinu a výsledek bude ještě mnohem lepší!
INGREDIENCE
- 4 očištěné porce králíka
- 100 g slaniny
- sůl a špetka cukru
- 3 kuličky jalovce
- 100 g másla nebo sádla
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
- 50 g cibule, nakrájené na plátky
- 1/2 citronu
- 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
- 1 bobkový list, trocha tymiánu
- 600–700 ml drůbežího vývaru
- cca 250 ml smetany ke šlehání
- houskový knedlík
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Králičí díly protáhneme nudličkami slaniny .
- Osolíme a potřeme roztlučeným jalovcem.
- V pekáči na tuku zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
- Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna upečeme v troubě doměkka,asi 50 minut až hodinu.
- Měkké maso vyjmeme, dáme do kastrolu a odložíme na teplé místo.
- Za šťávy odstraníme všechno koření.
- Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.
- Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme či dosladíme.
- Procedíme na maso z králíka do kastrolu a dobře prohřejte.
- Podáváme s houskovým knedlíkem.
Vyzkoušejte i naše vynikající recepty ze srnčího masa! Pečeme, vaříme a nakládáme.