Králík na smetaně je výjimečné a velmi chutné sváteční jídlo. Nenechte se odradit náročnější přípravou. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete udělat chybu a odměnou vám bude vynikající nedělní oběd hodný poklony.
INGREDIENCE
- 1 králík (2 přední nohy, 2 zadní nohy a hřbet, pokud máte i trup a krk, použijte je na vývar)
- 1 malé máslo
- 2 bobkové listy
- 15 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
- 50 g slaniny nakrájené na jemno
- 1 cibule nakrájená na jemno
- 1 lžíce hořčice
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 a ½ lžíce octa
- 1 a ½ lžíce cukru
- 500 ml vývaru z trupu a krku králíka, můžete použít i kuřecí vývar nebo vodu
- 1 smetana na šlehání (200ml)
- 1 citron
- sůl
- pepř
Na knedlík:
- 400 g staršího bílého pečiva (rohlíky či housky)
- 250 ml mléka
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- hrst petrželky nakrájené na jemno
- sůl
POSTUP
- Kousky umytého králíka osušte a dejte do mísy.
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu koření.
- Chviličku ho na másle osmahněte a poté rozpuštěným máslem zalijte králíka.
- Pořádně promíchejte.
- Misku přikryjte a dejte odpočívat do chladničky na 4 až 24 hodin.
- Před pečením maso vyjměte a chvíli nechte při pokojové teplotě.
- Mezitím si z trupu a krku uvařte vývar.
- Vařte, dokud maso není měkké.
- Troubu rozehřejte na 170 stupňů Celsia.
- Na sporáku rozpalte pekáč, ve kterém budete maso péct a zprudka opečte kusy králíka ze všech stran.
- Když je maso opečené, vyjměte ho a do výpeku dejte nakrájenou kořenovou zeleninu, chvíli restujte za stálého míchání, poté přidejte nakrájenou slaninu a cibuli.
- Znovu restujte a míchejte, dokud není zelenina zlatavá.
- Přidejte koření, hladkou mouku, hořčici, ocet a cukr.
- Promíchejte a zalijte vývarem a smetanou.
- Dále do pekáče vložte maso a přikryjte.
- Vložte do trouby a pečte cca 2 hodiny. Mezitím si připravte knedlíky.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu.
- Nakrájejte si pečivo na kostičky, osolte, přidejte muškátový oříšek, mléko, žloutky a nakrájenou petrželku.
- Vše promíchejte a po částech vmíchejte sníh z bílků.
- Kuchyňskou fólii rozložte na stůl a půl směsi na knedlíky do ní zabalte tak, aby měla tvar válečku.
- Na okrajích váleček zavažte provázkem.
- S druhou částí těsta udělejte totéž.
- Válečky vařte pod pokličkou 25 minut a jednou otočte.
- Po vyjmutí rozbalte a nakrájejte.
- Když je králík měkký, vyjměte pekáč na sporák a omáčku s masem bez poklice ještě vařte.
- Po 10 minutách maso vyjměte, zabalte do alobalu a omáčku propasírujte přes jemné sítko.
- Dochuťte šťávou z citronu, případně solí.