Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem

Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem
Příprava: 50 minut Vaření: 200 minut Počet porcí: 4

Králík na smetaně je výjimečné a velmi chutné sváteční jídlo. Nenechte se odradit náročnější přípravou. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete udělat chybu a odměnou vám bude vynikající nedělní oběd hodný poklony.

INGREDIENCE

  • 1 králík (2 přední nohy, 2 zadní nohy a hřbet, pokud máte i trup a krk, použijte je na vývar)
  • 1 malé máslo
  • 2 bobkové listy
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
  • 50 g slaniny nakrájené na jemno
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ lžíce octa
  • 1 a ½ lžíce cukru
  • 500 ml vývaru z trupu a krku králíka, můžete použít i kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 smetana na šlehání (200ml)
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř

Na knedlík:

  • 400 g staršího bílého pečiva (rohlíky či housky)
  • 250 ml mléka
  •  4 vejce
  • muškátový oříšek
  • hrst petrželky nakrájené na jemno
  • sůl

POSTUP

  1. Kousky umytého králíka osušte a dejte do mísy.
  2. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu koření.
  3. Chviličku ho na másle osmahněte a poté rozpuštěným máslem zalijte králíka.
  4. Pořádně promíchejte.
  5. Misku přikryjte a dejte odpočívat do chladničky na 4 až 24 hodin.
  6. Před pečením maso vyjměte a chvíli nechte při pokojové teplotě.
  7. Mezitím si z trupu a krku uvařte vývar.
  8. Vařte, dokud maso není měkké.
  9. Troubu rozehřejte na 170 stupňů Celsia.
  10. Na sporáku rozpalte pekáč, ve kterém budete maso péct a zprudka opečte kusy králíka ze všech stran.
  11. Když je maso opečené, vyjměte ho a do výpeku dejte nakrájenou kořenovou zeleninu, chvíli restujte za stálého míchání, poté přidejte nakrájenou slaninu a cibuli.
  12. Znovu restujte a míchejte, dokud není zelenina zlatavá.
  13. Přidejte koření, hladkou mouku, hořčici, ocet a cukr.
  14. Promíchejte a zalijte vývarem a smetanou.
  15. Dále do pekáče vložte maso a přikryjte.
  16. Vložte do trouby a pečte cca 2 hodiny. Mezitím si připravte knedlíky.
  17. Do velkého hrnce dejte vařit vodu.
  18. Oddělte žloutky od bílků.
  19. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu.
  20. Nakrájejte si pečivo na kostičky, osolte, přidejte muškátový oříšek, mléko, žloutky a nakrájenou petrželku.
  21. Vše promíchejte a po částech vmíchejte sníh z bílků.
  22. Kuchyňskou fólii rozložte na stůl a půl směsi na knedlíky do ní zabalte tak, aby měla tvar válečku.
  23. Na okrajích váleček zavažte provázkem.
  24. S druhou částí těsta udělejte totéž.
  25. Válečky vařte pod pokličkou 25 minut a jednou otočte.
  26. Po vyjmutí rozbalte a nakrájejte.
  27. Když je králík měkký, vyjměte pekáč na sporák a omáčku s masem bez poklice ještě vařte.
  28. Po 10 minutách maso vyjměte, zabalte do alobalu a omáčku propasírujte přes jemné sítko.
  29. Dochuťte šťávou z citronu, případně solí.
Kus králíka na talíři spolu s omáčkou a plátky knedlíku s vedle položeným příborem.
www.receptykulinarium.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.