Králík na smetaně se zeleninou

Králík na smetaně se zeleninou

Máme pro vás i oblíbený recept na králíka ve smetanové omáčce s kořenovou zeleninou, podávaného s knedlíkem. Kdo by odolal?

Co budete potřebovat

  • 1 králík
  • 1 šálek mrkve
  • 2/3 šálku celeru
  • 2/3 šálku pastiňáku
  • 1 šálek cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 1/2 šálku suchého bílého vína (volitelně)
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • snítka tymiánu
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • čerstvá šťáva z poloviny citronu

Postup

  • Králíka naporcujte na zadní běhy, hřbet a přední běhy.
  • Žebra si můžete nechat na později, abyste si z nich připravili vývar.
  • Maso osolte a opepřete podle vaší chuti.
  • Ve velkém hrnci nebo pánvi vhodné do troupby rozpusťte máslo s olejem.
  • Maso opečte ze všech stran do zlatavé barvy.
  • Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou a připravte omáčku.
  • Začněte přidáním asi 1 lžíce másla.
  • Přidejte mrkev, celer a cibuli a opékejte asi 5-10 minut.
  • Až bude mít zelenina zlatou barvu, je přidat cukr a dobře promíchat.
  • Nechte restovat ještě asi 2 minuty, dokud cukr nezačne karamelizovat.
  • Poté přidejte ocet, dobře promíchejte a nechte 5 minut vařit.
  • Po odpaření octového aroma přidejte hořčici a nechte odpařit její silné aroma.
  • Nakonec přidejte vývar.
  • Nejlepší způsob, jak do omáčky přidat koření, je zavřít ho do sítka na koření.
  • Sítko přidejte do hrnce spolu s masem a veškerou šťávou z masa.
  • Zakryjte hrnec poklicí a pečte v troubě při 175 stupních Celsia po dobu 60 minut.
  • Po 60 minutách troubu vypněte a nechte v horké troubě 30 minut.
  • Maso vyndejte ze zeleninového základu a vyndejte všechno koření.
  • Ponorným mixérem rozmixujte všechnu zeleninu.
  • Omáčka by měla mít oranžovou barvu.
  • Přidejte do omáčky smetanu.
  • Dále přidejte čerstvou šťávu z půlky citronu a sůl a pepř podle chuti, pokud je potřeba.
  • Než maso vrátíte zpět do omáčky, všechny kousky vykostěte a maso natrhejte na menší kousky.
  • Podávejte s oblíbeným knedlíkem.
Králík ve smetanové omáčce s kořenovou zeleninou, podávaný s knedlíkem na talíři s vedle položeným příborem.
www.fromczechtousa.com

A co našich 6 neodolatelných receptů na svíčkovou omáčku? Snadné recepty nejen pro profíky!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.