Králík pečený na slanině s květákem

Králík pečený na slanině s květákem

Křehké a šťavnaté, přesně takové bude maso z králíka, když ho upečete ve slanině! Přidejte k tomu zapečený květák se sýrem a vaši hosté budou vylizovat talíře. Pro další inspiraci na zapečený květák se podívejte na náš web, kde najdete dalších 11 receptech.

Co budeme potřebovat

  • králičí maso
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky petržele
  • sůl
  • lžička mleté papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 150 g prorostlé slaniny (na plátky)
  • 1 červená cibule
  • 200 g brusinek

Na květák

  • 1 květák rozlámaný na velké růžičky
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g zralého čedaru (nastrouhaného)
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Česnek oloupejte a prolisujte, petrželku opláchněte a nasekejte nadrobno.
  • K česneku přidejte petržel, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  • Králíka potřete česnekovo-petrželovou směsí.
  • Ve velkém pekáči rozehřejte přepuštěné máslo a králíka na něm opečte. Vyjměte králíka z pekáče.
  • Do výpeku nalijte bílé víno a nechte přejít varem.
  • Králíka obalte do slaniny slaninou a svažte kuchyňským provázkem.
  • Králíka vložte zpět do pekáče a pečte v předehřáté troubě na 80 °C asi 3 hodiny.
  • Červenou cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na proužky.
  • Brusinky propláchněte a sceďte. Brusinky spolu s cibulí přidejte ke králíkovi asi po 1 hodině vaření.
  • Na zapečený květák se sýrem si předehřejte troubu na 190 °C.
  • Květák důkladně omyjte a vložte do velkého hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut, dokud není květák téměř měkký, ale stále poměrně pevný.
  • Omáčku připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a vmícháte mouku.
  • Vařte na mírnou teplotu asi 1 minutu.
  • Sundejte z plotny a postupně po troškách přidávejte mléko a mezi každým přidáváním dobře promíchejte.
  • Vraťte hrnec na plotnu střední teplotu a za stálého míchání přiveďte směs k varu.
  • Vmíchejte hořčici a dvě třetiny sýra.
  • Květák rozložte do zapékací mísy. Opatrně přelijte omáčkou a ujistěte se, že je květák zcela zakrytý.
  • Posypte zbývajícím sýrem a pečte 25–30 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý.
  • Podávejte s králíkem pečeným na slanině.
Do zlatova vypečené kousky králičího masa ve slanině s tymiánem.
Zdroj: whatsinthepan.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.