Křehké a šťavnaté, přesně takové bude maso z králíka, když ho upečete ve slanině! Přidejte k tomu zapečený květák se sýrem a vaši hosté budou vylizovat talíře. Pro další inspiraci na zapečený květák se podívejte na náš web, kde najdete dalších 11 receptech.
Co budeme potřebovat
- králičí maso
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky petržele
- sůl
- lžička mleté papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce přepuštěného másla
- 200 ml suchého bílého vína
- 150 g prorostlé slaniny (na plátky)
- 1 červená cibule
- 200 g brusinek
Na květák
- 1 květák rozlámaný na velké růžičky
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 1 lžička hořčice
- 100 g zralého čedaru (nastrouhaného)
- sůl
- pepř
Postup
- Česnek oloupejte a prolisujte, petrželku opláchněte a nasekejte nadrobno.
- K česneku přidejte petržel, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Králíka potřete česnekovo-petrželovou směsí.
- Ve velkém pekáči rozehřejte přepuštěné máslo a králíka na něm opečte. Vyjměte králíka z pekáče.
- Do výpeku nalijte bílé víno a nechte přejít varem.
- Králíka obalte do slaniny slaninou a svažte kuchyňským provázkem.
- Králíka vložte zpět do pekáče a pečte v předehřáté troubě na 80 °C asi 3 hodiny.
- Červenou cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na proužky.
- Brusinky propláchněte a sceďte. Brusinky spolu s cibulí přidejte ke králíkovi asi po 1 hodině vaření.
- Na zapečený květák se sýrem si předehřejte troubu na 190 °C.
- Květák důkladně omyjte a vložte do velkého hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut, dokud není květák téměř měkký, ale stále poměrně pevný.
- Omáčku připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a vmícháte mouku.
- Vařte na mírnou teplotu asi 1 minutu.
- Sundejte z plotny a postupně po troškách přidávejte mléko a mezi každým přidáváním dobře promíchejte.
- Vraťte hrnec na plotnu střední teplotu a za stálého míchání přiveďte směs k varu.
- Vmíchejte hořčici a dvě třetiny sýra.
- Květák rozložte do zapékací mísy. Opatrně přelijte omáčkou a ujistěte se, že je květák zcela zakrytý.
- Posypte zbývajícím sýrem a pečte 25–30 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý.
- Podávejte s králíkem pečeným na slanině.