Příprava: 30 minut
Vaření: 90 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 králík
- 10 stroužků česneku (i méně)
- sůl
- olej
Nádivka:
- 4 starší housky
- 2 dl mléka
- 1–2 lžíce másla
- 3 vejce
- 2–3 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- muškátový oříšek
- 10 dkg jater (králičí drůbeží nebo vepřová)
- 1 cibule
- hrst sekaných kopřiv nebo zelených natí
Postup receptu
- Králíka naporcujeme a porce potřeme olejem
- Osolíme a porce ze všech stran potřeme prolisovaným česnekem
- Kousky zakryjeme fólií a necháme v chladu proležet do druhého dne, kdy nejdříve připravíme nádivku – housky pokrájíme na kostičky, zalijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo, a necháme je nasáknout
- Pak k nim přidáme na velmi malé kousky nakrájená játra, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, žloutky a kopřivy nebo zelené natě
- Osolíme, okořeníme a promícháme
- Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli
- Pekáč vytřeme olejem a vložíme nádivku
- Na ni narovnáme porce masa a lehce je do nádivky vtlačíme
- Zakryjeme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při zhruba 200 °C pečeme do změknutí masa
- Příloha: brambory, bramborová kaše, zeleninový salát