Luxusně připravený králík, který se peče spolu s pivem, medem, rozmarýnem a žampiony, má nezapomenutelnou chuť, kterou si zamiluje snad každý!
INGREDIENCE
- 1 králík, naporcovaný na kusy
- 1 plechovka piva
- 2 hrnky hladké mouky
- olivový olej
- 1 lžíce medu
- 400 g žampionů
- 1 větvička rozmarýnu
- mletá sůl
- pepř
- trochu brambor jako příloha (volitelně)
POSTUP
- Králíka nejprve nakrájejte na střední kousky (kosti nechte) a očistěte pod tekoucí vodou.
- Důkladně ho osušte papírovými utěrkami.
- Poté přidejte mouku, sůl, pepř a kousky králíka do igelitového sáčku, sáček dobře uzavřete a protřepávejte, dokud nejsou všechny kousky masa rovnoměrně pokryty moukou.
- Dejte pánev naplněnou olivovým olejem do výšky 1 cm na vysoký plamen a když je olej rozpálený, přidejte pomoučené kousky masa.
- Opečte maso z obou stran, aby získalo pěknou zlatohnědou barvu.
- Každý hotový kousek položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej.
- Na čerstvém olivovém oleji orestujte žampiony.
- Když změknou, přidejte plechovku piva a lžíci medu.
- Počkejte, až se alkohol z piva odpaří, a sundejte pánev z ohně.
- Do hrnce s pokličkou vhodného do trouby vložte kousky králíka a přidejte žampiony a navrch přilijte pivo.
- Dejte pozor, abyste si vybrali hrnec s malým průměrem dna, protože všechny kousky masa by měly být zakryté nebo většinou ponořené v omáčce.
- Do hrnce vložte větvičku rozmarýnu, přiklopte pokličkou a dejte do předehřáté trouby na 230°C na 20 minut a poté teplotu snížte na 180°C na dalších 50-70 minut.
- Když budete čekat, až se maso upeče, můžete si připravit přílohu.
- Tento králík se skvěle hodí třeba k bramborám vařeným se slupkou.
- Můžete je povařit, nakrájet na kousky, posypat solí a pepřem a vložit do trouby na 180 stupňů Celsia, aby se udělala kůrčička.
- Dobrou chuť!