Chutná, bohatá omáčka s bílým vínem, kuřecím vývarem, čerstvými bylinkami, kapary, crème fraîche a hořčicí je naprosto dokonalá a zdravé králičí maso se k ní perfektně hodí. Ochutnejte tuto lahůdku i vy!
Ingredience
- 1 (1 – 2 kg) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1 a ½ lžíce másla
- 1 a ½ lžíce oleje
- 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule/šalotky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 a ½ hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- pár snítek tymiánu
- 12 listů šalvěje
- ½ šálku crème fraîche
- 1 lžička nakrájených kaparů
- nakrájená pažitka na ozdobu
Postup
- Králíka dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte velký hluboký hrnec na středně vysokou teplotu.
- Přidejte máslo a olej.
- Za horkého prskání opékejte králíka po dávkách, asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
- Opečeného králíka vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte asi 5 až 6 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Zasypte cibuli moukou a míchejte, dokud se dobře nezapracuje, poté asi minutu vařte, dokud směs nezačne vonět toastově.
- Přidejte víno a 1 šálek vývaru, šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
- Přidejte tymián a šalvěj.
- Hrnec přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
- Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná bude třeba vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
- Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
- Dejte hrnec na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
- Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
- Ochutnejte omáčku a případně dokořeňte.
- Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
- Posypte pažitkou.