Králík v hořčičné omáčce

Králík v hořčičné omáčce
Příprava: 30 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 8

Chutná, bohatá omáčka s bílým vínem, kuřecím vývarem, čerstvými bylinkami, kapary, crème fraîche a hořčicí je naprosto dokonalá a zdravé králičí maso se k ní perfektně hodí. Ochutnejte tuto lahůdku i vy!

Ingredience

  • 1 (1 – 2 kg) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule/šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • pár snítek tymiánu
  • 12 listů šalvěje
  • ½ šálku crème fraîche
  • 1 lžička nakrájených kaparů
  • nakrájená pažitka na ozdobu

Postup

  1. Králíka dochuťte solí a pepřem.
  2. Zahřejte velký hluboký hrnec na středně vysokou teplotu.
  3. Přidejte máslo a olej.
  4. Za horkého prskání opékejte králíka po dávkách, asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
  5. Opečeného králíka vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  6. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte asi 5 až 6 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Zasypte cibuli moukou a míchejte, dokud se dobře nezapracuje, poté asi minutu vařte, dokud směs nezačne vonět toastově.
  9. Přidejte víno a 1 šálek vývaru, šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
  11. Ochutnejte a případně dosolte.
  12. Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
  13. Přidejte tymián a šalvěj.
  14. Hrnec přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
  15. Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná bude třeba vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
  16. Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
  17. Dejte hrnec na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
  18. Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
  19. Ochutnejte omáčku a případně dokořeňte.
  20. Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
  21. Posypte pažitkou.
Kusy králíka v omáčce s čerstvými bylinkami servírované v kastrolu se lžící.
www.wildgreensandsardines.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.