Pomalu pečeného králíka se slaninou a česnekem v omáčce ze smetany, cideru a čerstvých bylinek si zamilujete. Je totiž nejen snadný na přípravu, ale i neuvěřitelně lahodný. Podávejte s pečenými bramborami a zelenou zeleninou.
Co budete potřebovat
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 4 plátky prorostlé slaniny, nahrubo nakrájené
- 40 g hladké mouky
- sůl a pepř
- 1 králík, naporcovaný
- 2 středně velké cibule nakrájené nahrubo
- 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
- 500 ml cideru (polosladký nebo suchý)
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 malý svazek petrželky, listy nasekané nahrubo
- 1 malý svazek estragonu, listy nasekané nahrubo
Postup
- Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
- Do velké pánve vhodné do trouby dejte 1 lžíci olivového oleje a na sporáku zahřívejte na mírném ohni.
- Přidejte slaninu a opékejte, dokud nebude propečená a nezačne být křupavá.
- Slaninu přendejte na talíř a v pánvi nechte tuk.
- Na talíř dejte mouku a dochuťte ji trochou soli a hojně opepřete.
- Kousky králíka lehce obalte v mouce.
- Do pánve přidejte další lžíci olivového oleje a opečte kousky králíka po celém povrchu.
- Opečené kusy králíka dávejte stranou ke slanině.
- Do pánve přidejte cibuli a česnek (pokud je pánev suchá, přidejte další lžíci olivového oleje), ochuťte trochou soli a pepře a restujte, dokud nezačnou měknout a hnědnout.
- Zalijte ciderem a přiveďte k varu, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve.
- Duste 2 minuty a poté do pánve vraťte slaninu a králíka.
- Pánev přiklopte poklicí a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 1 a ½ hodiny.
- Vmíchejte smetanu, opět přiklopte poklicí a pečte dalších 30 minut.
- Vmíchejte většinu estragonu a petrželky, část si nechte na podávání.
- Přiklopte poklicí a pečte dalších 15 minut.
- Zkontrolujte, zda je králík měkký.
- Pokud ne, vraťte ho do trouby a pečte, dokud nebude hotový podle vašich představ.
- Když je králík hotový, můžete omáčku zredukovat, pokud chcete, tím, že zapnete troubu na 220 stupňů Celsia, necháte na pánvi poklici a pečete, dokud nebude mít omáčka tu správnou konzistenci.
- Poté ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl a pepř.
- Vmíchejte odložené bylinky, přikryjte a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
- Nechte si chutnat!
Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví. Dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání?