Králík v krémové omáčce se ciderem a slaninou

Králík v krémové omáčce se ciderem a slaninou

Pomalu pečeného králíka se slaninou a česnekem v omáčce ze smetany, cideru a čerstvých bylinek si zamilujete. Je totiž nejen snadný na přípravu, ale i neuvěřitelně lahodný. Podávejte s pečenými bramborami a zelenou zeleninou.

Co budete potřebovat

  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky prorostlé slaniny, nahrubo nakrájené
  • 40 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 králík, naporcovaný
  • 2 středně velké cibule nakrájené nahrubo
  • 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
  • 500 ml cideru (polosladký nebo suchý)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 malý svazek petrželky, listy nasekané nahrubo
  • 1 malý svazek estragonu, listy nasekané nahrubo

Postup

  • Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  • Do velké pánve vhodné do trouby dejte 1 lžíci olivového oleje a na sporáku zahřívejte na mírném ohni.
  • Přidejte slaninu a opékejte, dokud nebude propečená a nezačne být křupavá.
  • Slaninu přendejte na talíř a v pánvi nechte tuk.
  • Na talíř dejte mouku a dochuťte ji trochou soli a hojně opepřete.
  • Kousky králíka lehce obalte v mouce.
  • Do pánve přidejte další lžíci olivového oleje a opečte kousky králíka po celém povrchu.
  • Opečené kusy králíka dávejte stranou ke slanině.
  • Do pánve přidejte cibuli a česnek (pokud je pánev suchá, přidejte další lžíci olivového oleje), ochuťte trochou soli a pepře a restujte, dokud nezačnou měknout a hnědnout.
  • Zalijte ciderem a přiveďte k varu, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve.
  • Duste 2 minuty a poté do pánve vraťte slaninu a králíka.
  • Pánev přiklopte poklicí a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte 1 a ½ hodiny.
  • Vmíchejte smetanu, opět přiklopte poklicí a pečte dalších 30 minut.
  • Vmíchejte většinu estragonu a petrželky, část si nechte na podávání.
  • Přiklopte poklicí a pečte dalších 15 minut.
  • Zkontrolujte, zda je králík měkký.
  • Pokud ne, vraťte ho do trouby a pečte, dokud nebude hotový podle vašich představ.
  • Když je králík hotový, můžete omáčku zredukovat, pokud chcete, tím, že zapnete troubu na 220 stupňů Celsia, necháte na pánvi poklici a pečete, dokud nebude mít omáčka tu správnou konzistenci.
  • Poté ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl a pepř.
  • Vmíchejte odložené bylinky, přikryjte a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
  • Nechte si chutnat!
Pečený králík se slaninou a česnekem v omáčce ze smetany, cideru a čerstvých bylinek s pečenými bramborami a hráškem.
www.moorlandseater.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví. Dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.