Příprava tohoto jídla není sice úplně rychlá, ale je nesmírně snadná a nevyžaduje žádné speciální dovednosti ani výbavu.
Ingredience
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 šálky růžičkové kapusty
- 3 mrkve
- 2 šálky žampionů nakrájených na čtvrtky
- 1 čajová lžička nahrubo nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1/3 šálku šlehačky
- 1/2 šálku nastrouhaného sýra gruyére
- 2 PL olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Na drobenku
- 1 šálek strouhanky
- 1/2 šálku rozemletých ovesných vloček
- 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 1 čajová lžička čerstvých tymiánových lístků
- 8 PL másla
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Zapékací misku vymažte máslem.
- Ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky, strouhanku, sýr, pepř, tymián a máslo.
- Promíchejte, aby se vše obalilo v másle.
- Lžící dejte přibližně polovinu směsi do zapékací misky.
- Vložte do trouby a pečte 10 až 12 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a smažte ji do změknutí, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a smažte ještě 1 minutu.
- Přidejte růžičkovou kapustu, mrkev, houby a tymián.
- Zvyšte teplotu a za občasného míchání nechte zeleninu dusit, dokud nezměkne a nezkaramelizuje, asi 15 až 20 minut.
- V průběhu vaření zeleninu osolte a opepřete.
- Když je zelenina uvařená a změklá, zasypte ji moukou a míchejte, dokud mouka nezmizí.
- Pomalu přilévejte vývar a míchejte, přičemž ze dna pánve seškrábejte všechny hnědé kousky.
- Vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec vmíchejte smetanu a stáhněte z ohně.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Lžící směs naneste na opečenou drobenku do zapékací misky.
- Posypte sýrem gruyére a navrch přidejte zbývající drobenku.
- Vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut.
