Tato vepřová pečeně je šťavnatá, křehká a chutná. Jednoduché koření spolu s jablky, cibulí a čerstvými bylinkami jí dodávají lahodnou nezapomenutou chuť, kterou si zamilujete. Skvělý tip na nedělní večeři!
Co budete potřebovat
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- cca 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 3 jablka nakrájená na 0,5 cm silné plátky
- 1 velká červená cibule, nakrájená na 2,5 cm kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ½ šálku jablečného moštu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř.
- Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami.
- Maso potřete ze všech stran směsí koření.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte do pánve vepřové maso a opečte ho z obou stran, asi 3 minuty z každé strany.
- Vepřové maso přemístěte do středu velkého obdélníkového pekáče tučnou stranou nahoru.
- Přidejte máslo do pánve.
- Jakmile se rozpustí, přidejte jablka a cibuli.
- Vařte asi 3 minuty za občasného míchání, dokud vše nezačne měknout.
- Poté přesuňte jablka a cibuli do pekáče a položte je kolem vepřové pečeně.
- Přidejte na pánev česnek a restujte za stálého míchání 30 sekund.
- Do pánve přidejte kuřecí vývar, jablečný mošt, dijonskou hořčici, čerstvý tymián a čerstvý rozmarýn.
- Vařte 2–3 minuty, míchejte a seškrabujte opečené kousky ze dna pánve.
- Poté obsah pánve nalijte na vepřové maso, jablka a cibuli v pekáči.
- Pečte 50–70 minut, dokud střed vepřového masa nezaznamená 63 °C na teploměru s okamžitým odečtem.
- Doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti vepřové pečeně, takže měření vnitřní teploty je nejlepší způsob, jak zjistit, kdy je maso hotové.
- Maso nechte 10 minut odpočinout.
- Poté nakrájejte a podávejte s jablky, cibulí a omáčkou z pekáče.
- Dobrou chuť!
Máme pro vás také 5 skvělých receptů na vepřové maso na smetaně, na kterých si pochutná celá vaše rodina!