Tento skvělý dezert se stane sladkou tečkou na konci nedělního obědu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 350 gramů hladké mouky
- 20 gramů moučkového cukru
- trochu soli
- 200 gramů másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1,5 kilogramu jablek
- 150 gramů moučkového cukru
- 55 gramů másla
- ½ kávové lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
Postup přípravy:
- V misce smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
- Přidejte studené máslo, které pomocí rukou zpracujte do sypké směsi – směs by měla být stále sypké povahy, měla by se podobat kukuřičné mouce.
- Ke směsi přidejte vejce a těsto promíchejte.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte náplň do koláče.
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na osminky.
- Kousky jablek vložte do mísy a pokapejte je citronovou šťávou.
- K jablkům pak přidejte cukr a promíchejte.
- Na pánvi nechte pomalu rozpustit máslo.
- Přidejte jablka a za stálého míchání je vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Poté směs vařte ještě dvě minuty.
- Teplotu varu snižte a nechte jablka probublávat, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
- Jakmile jsou jablka hotová, přeceďte je a jablečnou šťávu vraťte na pánev.
- Zahřívejte ji, dokud nezačne houstnout a karamelizovat – asi 10 minut.
- Nakonec jablka se šťávou, skořicí a muškátovým oříškem promíchejte.
- Těsto si rozdělte na polovinu.
- Z každé poloviny vyválejte plát široký asi 30 centimetrů.
- Jeden plát vložte na plech nebo koláčovou formu, která je vyložena pečícím papírem tak, aby těsto přesahovalo 1 centimetr přes okraj.
- Na připravené těsto dejte jablečnou náplň a lehce ji posypte moučkovým cukrem.
- Horní okraje těsta potřete vajíčkem.
- Přiložte na náplň druhý plát těsta, který překryjte přesahujícími okraji těsta.
- Nakonec celý koláč potřete vajíčkem a posypte moučkovým cukrem.
- Nezapomeňte jablečný koláč propíchnout alespoň na 5 místech, aby mohla volně unikat pára.
- Pečte na 190 stupňů Celsia asi 50 minut.