Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč

Tento skvělý dezert se stane sladkou tečkou na konci nedělního obědu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 20 gramů moučkového cukru
  • trochu soli
  • 200 gramů másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1,5 kilogramu jablek
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 55 gramů másla
  • ½ kávové lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • V misce smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
  • Přidejte studené máslo, které pomocí rukou zpracujte do sypké směsi – směs by měla být stále sypké povahy, měla by se podobat kukuřičné mouce.
  • Ke směsi přidejte vejce a těsto promíchejte. 
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
  • Mezitím si připravte náplň do koláče.
  • Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na osminky.
  • Kousky jablek vložte do mísy a pokapejte je citronovou šťávou.
  • K jablkům pak přidejte cukr a promíchejte.
  • Na pánvi nechte pomalu rozpustit máslo. 
  • Přidejte jablka a za stálého míchání je vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Poté směs vařte ještě dvě minuty.
  • Teplotu varu snižte a nechte jablka probublávat, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
  • Jakmile jsou jablka hotová, přeceďte je a jablečnou šťávu vraťte na pánev.
  • Zahřívejte ji, dokud nezačne houstnout a karamelizovat – asi 10 minut.
  • Nakonec jablka se šťávou, skořicí a muškátovým oříškem promíchejte.
  • Těsto si rozdělte na polovinu.
  • Z každé poloviny vyválejte plát široký asi 30 centimetrů.
  • Jeden plát vložte na plech nebo koláčovou formu, která je vyložena pečícím papírem tak, aby těsto přesahovalo 1 centimetr přes okraj.
  • Na připravené těsto dejte jablečnou náplň a lehce ji posypte moučkovým cukrem. 
  • Horní okraje těsta potřete vajíčkem.
  • Přiložte na náplň druhý plát těsta, který překryjte přesahujícími okraji těsta. 
  • Nakonec celý koláč potřete vajíčkem a posypte moučkovým cukrem.
  • Nezapomeňte jablečný koláč propíchnout alespoň na 5 místech, aby mohla volně unikat pára.
  • Pečte na 190 stupňů Celsia asi 50 minut.
pečený koláč s jablečnou náplní
Zdroj foto: www.browneyedbaker.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.