Čím více krému, tím lépe! Nebojte se tyto recepty na kremeše naplnit až po okraj.
Úžasný krém z domácího pudinku listové těsto zvláční, ale přitom nerozmočí a vy si budete moc vychutnat kombinaci vláčného, křehkého, ale stále křupavého těsta, které nemá chybu.
Zkuste s námi tento dezert v kombinaci s čerstvým ovocem nebo neodolatelnou lísko-oříškovou náplní.
Garantujeme vám naprostou spokojenost.
Naše recepty
Video recept na kremeše
Výroba samotného dezertu může někomu přijít komplikovaná, proto jsme si pro vás připravili jednoduchý a přehledný návod jak tento fantastický dezert z listového těsta připravit, bez zbytečného stresu!
Kde se dezert kremeš vzal?
Dezert z listového těsta neboli krémeše je také znám pod názvy jako je:
německy: Cremeschnitte,
maďarsky: krémes,
polsky: napoleonka,
chorvatsky: kremšnita,
slovensky: krémeš,
slovinsky: kremšnita
Obecně jde o pudinkový a krémový dezert běžně spojovaný s bývalou rakousko-uherskou monarchií.
Jeho přesný původ však není znám. Toto jídlo zůstává populární ve střední Evropě a na Balkáně v různých variacích, z nichž všechny zahrnují listové těsto a pudinkový krém.
Ve Slovinsku
Ve Slovinsku je recept na kremeše běžně spojován s městem Bled, alpskou turistickou destinací v severozápadním Slovinsku.
V Chorvatsku
V Chorvatsku jsou dvě nejoblíbenější varianty Samoborska kremšnita z města Samobor a Zagrebačka kremšnita z hlavního města Záhřebu. Mimořádně oblíbená Samoborská kremšnita se vyznačuje vrškem z listového těsta, převážně pudinkovou krémovou náplní a je zakončena posypem z moučkového cukru. Zagrebačka kremšnita má místo vršku z listového těsta charakteristickou čokoládovou polevu, ale základ z listového těsta je ponechán.
V Srbsku, Bosně a Hercegovině
V Srbsku, Bosně a Hercegovině a Černé Hoře je pokrm známý jako krempita „krémový koláč“. Náplň je obvykle čistý hustý pudink.
V Černé Hoře
V Černé Hoře je nejznámější Kotorská krempita. Kromě původní receptury se liší od ostatních receptů na krémeš tím, že je vyrobena ze tří vrstev těsta a dvou vrstev krému.