Krémová bramboračka

Krémová bramboračka

Mezi podzimní polévky rozhodně patří ta bramborová. Je tak trochu jiná, než ta klasická, ale přesto chutná fantasticky. Díky jemné konzistenci si na ní pochutná opravdu každý.

Ingredience:

  • 6 plátků slaniny nakrájené na kousky
  • 1 středně velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3 očištěné mrkve na kostičky
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky
  • 6 celých červených brambor oloupaných a nakrájených na kostky
  • 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání (33 %)
  • 1/2 lžičky soli (nebo více, pokud to nebude stačit)
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky směsi koření Cajun
  • 1 lžička nasekané čerstvé petržele
  • 1 hrnek strouhaného sýru (Čedar, Parmazán atd.)

Postup:

  • Do hrnce dáme kousky slaniny a na střední teplotu opékáme, aby byla hezky křupavá a získala hnědý odstín.
  • Hotovou slaninu vyjmeme a odložíme stranou. Tuk z ní slijeme, trochu v hrnci necháme a vrátíme jej zpět na plotnu.
  • Vhodíme cibuli, mrkev, celer a restujeme cca 2 minuty. Přidáme nakrájené brambory a necháme restovat dalších 5 minut.
  • Osolíme, opepříme a ochutíme cajunským kořením. Zalijeme vývarem a přivedeme k mírnému varu.
  • Po 10 minutách vaření, nebo když už budou brambory měkčí, přidáme mouku rozšlehanou v mléce a vaříme ještě 5 minut.
  • Odebereme zhruba polovinu polévky a pomocí tyčového ponorného mixéru rozmixujeme dohladka. Dáváme pozor, aby na nás polévka nevycákla.
  • Když máme rozmixováno, vrátíme tekutinu zpět do hrnce a důkladně promícháme se zbývající polévkou, dokud se nespojí.
  • Znovu prohřejeme a podle potřeby ještě dochutíme solí či kořením.
  • Nakonec vmícháme smetanu a hned pak petrželku. Tou můžeme polévku i ozdobit.
  • Servírujeme v miskách ozdobené petrželkou, strouhaným sýrem a křupavými kousky slaniny, kterou jsme si připravili na začátku.
Perfektní bramborová polévka pro zahřátí.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.