Hutná a krémová polévka s česnekem je naprosto ideální do podzimních plískanic nebo chladných zimních dnů.
INGREDIENCE
- 40 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 středně velké cibule
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ hrnku najemno nastrouhaného sýru (eidam, gouda, parmazán)
- 1 velká brambora
- krutony z rohlíku nebo bagety
POSTUP
- Jako první si upečeme česnek (na pečení budeme potřebovat 22 stroužků).
- Dvě lžíce olivového oleje si smícháme se solí a pepřem a česnek tím potřeme.
- Dáme péct na 45 minut do trouby nahřáté na 180°C.
- Po dopečení si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme.
- Následně přidáme tymián, upečený česnek a zbytek, tedy 18 stroužků, prolisovaného česneku.
- Necháme vše provonět, pak přidáme na kostičky nakrájenou bramboru.
- Vše podlijeme vývarem a necháme vařit do měkka.
- Poté si polévku rozmixujeme do jemné struktury, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem.
- Podáváme posypané sýrem a chceme-li, pak také s krutony.