Jemný, sněhově bílý chřestový krém zahřeje i zasytí.
Ingredience
- 1 kg čerstvého bílého chřestu
- 3 cibule
- šťáva z ½ citronu
- 600 ml vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 100 g másla
- 2 lžíce mouky
- 150 ml bílého vína
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- čerstvá pažitka na ozdobu
Postup
- Chřest oloupejte škrabkou na brambory a spodní, zdřevnatělé konce odlomte.
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
- Vložte stonky bílého chřestu a vařte 8 minut.
- Chřest z vody vyjměte (vodu uschovejte), nechte zchladnout a poté odřízněte vršky, které budete potřebovat na ozdobu.
- V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a několik minut opečte. Zaprašte moukou a dobře promíchejte.
- Zalijte bílým vínem a vodou z vaření chřestu, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Vložte kousky chřestu a několik minut povařte.
- Odstavte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
- Vraťte na sporák, přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem a vařte ještě 10 minut.
- Servírujte v misce nebo v hlubokém talíři s naaranžovanými vršky chřestu uprostřed.