Krémová chřestová polévka z bílého chřestu

Krémová chřestová polévka z bílého chřestu

Jemný, sněhově bílý chřestový krém zahřeje i zasytí.

Ingredience

  • 1 kg čerstvého bílého chřestu
  • 3 cibule
  • šťáva z ½ citronu
  • 600 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 150 ml bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka na ozdobu

Postup

  • Chřest oloupejte škrabkou na brambory a spodní, zdřevnatělé konce odlomte.
  • Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
  • Vložte stonky bílého chřestu a vařte 8 minut.
  • Chřest z vody vyjměte (vodu uschovejte), nechte zchladnout a poté odřízněte vršky, které budete potřebovat na ozdobu.
  • V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a několik minut opečte. Zaprašte moukou a dobře promíchejte.
  • Zalijte bílým vínem a vodou z vaření chřestu, zamíchejte a přiveďte k varu.
  • Vložte kousky chřestu a několik minut povařte.
  • Odstavte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
  • Vraťte na sporák, přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem a vařte ještě 10 minut.
  • Servírujte v misce nebo v hlubokém talíři s naaranžovanými vršky chřestu uprostřed.
Dva talíře s bílou polévkou s několika kousky uvařených stonků chřestu uprostřed
Zdroj: kitchenstories.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.