Krémová dýňová polévka se smetanou

Krémová dýňová polévka se smetanou
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 12

Tento recept na polévku z dýně je krémový, a tak zdravý! Tato polévka bude vypadat krásně na vašem svátečním stole, ale i jako příloha k lehkému obědu.

Co budeme potřebovat

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 kg dýně Hokaido
  • 1 velká žlutá cibule (nakrájená)
  • 4 – 6 stroužků česneku (prolisovaných)
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ⅛ lžičky hřebíčku
  • mletý černý pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ½ šálku plnotučného kokosového mléka nebo husté smetany
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 80 g zelených dýňových semínek

Postup

  • Předehřejte troubu na 220°C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Dýni opatrně rozpůlíte a vydlabejte semínka.
  • Dýni nakrájejte na kostičky a ty potom potřete 1 lžící olivového oleje a rozložte jí na plech.
  • Vložte jí do trouby a pečte 35 minut nebo déle, dokud dužinu snadno nepropíchnete vidličkou.
  • Kousky nechte několik minut vychladnout.
  • Zahřejte zbývající 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na střední teplotu.
  • Jakmile se olej třpytí, přidejte cibuli, česnek a sůl.
  • Míchejte, aby se vše spojilo.
  • Vařte za občasného míchání, dokud cibule není průhledná, asi 8 až 10 minut.
  • Mezitím z dýně sloupněte slupku a tu vyhoďte.
  • Do hrnce k cibuli přidejte dýňovou dužinu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, a trochu čerstvě mletého černého pepře.
  • Promíchejte a zalijte vývarem.
  • Směs v hrnci přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily.
  • Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na středně mírnou teplotu, za častého míchání, dokud nebudou voňavé, zlatavé a nebudou vydávat praskavé zvuky.
  • Semínka nechce vychladnout.
  • Jakmile je dýňová polévka hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup.
  • Odstraňte polévku z plotny a nechte ji mírně vychladnout.
  • K rozmixování polévky použijte ponorný mixér.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dokořeňte (možná budete chtít přidat více kokosového mléka pro extra krémovitost/jemnější chuť, nebo javorový sirup, aby byla trochu sladší).
  • Polévku nalijte do jednotlivých misek, posypte semínky a podávejte.

K tomu, abyste vytvořili hedvábně hladkou polévku potřebujete kvalitní tyčový mixér! To jaký vybrat, bez obav, že ho při prvním použití hned „uvaříte“ se dozvíte v naší recenzi!

Dva talíře plné oranžové krémové polévky posypané arašídy.
Zdroj: biancazapatka.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.