Tento recept na polévku z dýně je krémový, a tak zdravý! Tato polévka bude vypadat krásně na vašem svátečním stole, ale i jako příloha k lehkému obědu.
Co budeme potřebovat
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 kg dýně Hokaido
- 1 velká žlutá cibule (nakrájená)
- 4 – 6 stroužků česneku (prolisovaných)
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ⅛ lžičky hřebíčku
- mletý černý pepř
- 1 l zeleninového vývaru
- ½ šálku plnotučného kokosového mléka nebo husté smetany
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 80 g zelených dýňových semínek
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Dýni opatrně rozpůlíte a vydlabejte semínka.
- Dýni nakrájejte na kostičky a ty potom potřete 1 lžící olivového oleje a rozložte jí na plech.
- Vložte jí do trouby a pečte 35 minut nebo déle, dokud dužinu snadno nepropíchnete vidličkou.
- Kousky nechte několik minut vychladnout.
- Zahřejte zbývající 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na střední teplotu.
- Jakmile se olej třpytí, přidejte cibuli, česnek a sůl.
- Míchejte, aby se vše spojilo.
- Vařte za občasného míchání, dokud cibule není průhledná, asi 8 až 10 minut.
- Mezitím z dýně sloupněte slupku a tu vyhoďte.
- Do hrnce k cibuli přidejte dýňovou dužinu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, a trochu čerstvě mletého černého pepře.
- Promíchejte a zalijte vývarem.
- Směs v hrnci přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily.
- Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na středně mírnou teplotu, za častého míchání, dokud nebudou voňavé, zlatavé a nebudou vydávat praskavé zvuky.
- Semínka nechce vychladnout.
- Jakmile je dýňová polévka hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup.
- Odstraňte polévku z plotny a nechte ji mírně vychladnout.
- K rozmixování polévky použijte ponorný mixér.
- Ochutnejte a v případě potřeby dokořeňte (možná budete chtít přidat více kokosového mléka pro extra krémovitost/jemnější chuť, nebo javorový sirup, aby byla trochu sladší).
- Polévku nalijte do jednotlivých misek, posypte semínky a podávejte.
K tomu, abyste vytvořili hedvábně hladkou polévku potřebujete kvalitní tyčový mixér! To jaký vybrat, bez obav, že ho při prvním použití hned „uvaříte“ se dozvíte v naší recenzi!