Není nic lepšího než líné neděle! A přesně pro tyto dny je následující polévka jako stvořená. Je úžasně krémová, veganská (pokud nepřidáte italskou klobásu) a ještě skvěle chutná. Zkuste si ji příští neděli připravit a budete nadšeni.
INGREDIENCE
- olivový olej
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené nadrobno
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané (nebo více podle chuti)
- 900 ml zeleninového vývaru
- 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 2x 420 g plechovky bílých fazolí, okapaných a opláchnutých
- 1 velká hrst čerstvých lístků bazalky nebo podle chuti
- oregano a/nebo jiná italská kořenící směs podle chuti
- 1 svazek černé kapusty, omytý, bez středových žeber a nakrájený nebo natrhaný na kousky velikosti sousta
- kůra z parmezánu (volitelně)
- italská klobása (volitelně)
- na ozdobu: strouhaný parmazán, krutony, čerstvá bazalka
POSTUP
- Hrnec na polévku pokapejte olivovým olejem.
- Smažte cibuli na středním plameni po dobu 5-8 minut nebo dokud nezesklovatí.
- Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud zelenina nezměkne, dalších 5-8 minut.
- Přidejte česnek a ještě pár minut restujte, přidejte vývar, rajčata (se šťávou), jednu plechovku bílých fazolí, bazalku a bylinky a případně kůru z parmezánu.
- Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu, poté stáhněte na nízkou a hrnec přikryjte.
- Nechte 20-30 minut provařit, poté stáhněte z ohně, odstraňte kůru z parmazánu a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
- Přidejte kapustu a zbývající plechovku bílých fazolí a vraťte na sporák, dokud kapusta mírně nezvadne a fazole se neprohřejí, asi 5 minut.
- Polévku podávejte ozdobenou parmazánem, krutony a/nebo bazalkou.
- Pokud do polévky chcete přidat klobásu, opečte ji na malém množství olivového oleje.
- Když je klobása propečená, vyjměte ji z pánve a nakrájejte na kolečka, která dejte stranou.
- Polévku vařte dle návodu výše a klobásu do ní přidejte ve fázi přidávání kapusty a druhé plechovky bílých fazolí.
- Užijte si to!
Možná se vám budou hodit i naše recenze tlakových hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání?