Krémová fazolová polévka se zeleninou

Krémová fazolová polévka se zeleninou

Není nic lepšího než líné neděle! A přesně pro tyto dny je následující polévka jako stvořená. Je úžasně krémová, veganská (pokud nepřidáte italskou klobásu) a ještě skvěle chutná. Zkuste si ji příští neděli připravit a budete nadšeni.

INGREDIENCE

  • olivový olej
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané (nebo více podle chuti)
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 2x 420 g plechovky bílých fazolí, okapaných a opláchnutých
  • 1 velká hrst čerstvých lístků bazalky nebo podle chuti
  • oregano a/nebo jiná italská kořenící směs podle chuti
  • 1 svazek černé kapusty, omytý, bez středových žeber a nakrájený nebo natrhaný na kousky velikosti sousta
  • kůra z parmezánu (volitelně)
  • italská klobása (volitelně)
  • na ozdobu: strouhaný parmazán, krutony, čerstvá bazalka

POSTUP

  • Hrnec na polévku pokapejte olivovým olejem.
  • Smažte cibuli na středním plameni po dobu 5-8 minut nebo dokud nezesklovatí.
  • Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud zelenina nezměkne, dalších 5-8 minut.
  • Přidejte česnek a ještě pár minut restujte, přidejte vývar, rajčata (se šťávou), jednu plechovku bílých fazolí, bazalku a bylinky a případně kůru z parmezánu.
  • Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu, poté stáhněte na nízkou a hrnec přikryjte.
  • Nechte 20-30 minut provařit, poté stáhněte z ohně, odstraňte kůru z parmazánu a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
  • Přidejte kapustu a zbývající plechovku bílých fazolí a vraťte na sporák, dokud kapusta mírně nezvadne a fazole se neprohřejí, asi 5 minut.
  • Polévku podávejte ozdobenou parmazánem, krutony a/nebo bazalkou.
  • Pokud do polévky chcete přidat klobásu, opečte ji na malém množství olivového oleje.
  • Když je klobása propečená, vyjměte ji z pánve a nakrájejte na kolečka, která dejte stranou.
  • Polévku vařte dle návodu výše a klobásu do ní přidejte ve fázi přidávání kapusty a druhé plechovky bílých fazolí.
  • Užijte si to!
Polévka z fazolí a zelenina ozdobená strouhaným sýrem a bazalkou, servírovaná v hlubokém talíři.
www.blueberriesandbasil.wordpress.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze tlakových hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.