Zeleniny není nikdy dost, ale co takhle ji oživit nějakou tou uzeninou?
Připravte si polévku, která obsahuje výbornou slaninu!
A proč zvolit polévku z hrášku? Hrách pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak a pomáhá posilovat vlasy, kosti, svaly, nervy a srdce.
Proč si tedy takový zázrak nedopřát v podobě, skvěle chutnající, polévky?
Ingredience
- 8 plátků slaniny
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 1 pórek (pouze bílé a jemné zelené části, nakrájené na tenké plátky)
- 5 šálků kuřecího vývaru
- 2 větvičky rozmarýnu
- sůl
- bílý pepř
- 3 lžíce cukru
- 280 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- ¼ šálku petrželky
- 31% smetana na vaření
- 1 stroužek prolisovaného česneku
Postup
- Na středním plameni osmahněte slaninu. Smažte ji asi 6 minut, dokud nezhnědne.
- Slaninu vyndejte a odložte bokem.
- Do stejného hrnce nalijte olivový olej, rozpalte jej a přidejte cibuli a pórek. Za občasného míchání vše smažte asi 7 minut, dokud ingredience nezměknou a trochu nezhnědnou.
- Přilijte kuřecí vývar, plátky smažené slaniny (pár kousků si nechte bokem na závěrečné dozdobení), rozmarýn, špetku soli a pepře.
- Všechno duste, dokud není zelenina jemná. Trvá to asi 15 minut.
- Tuto směs rozmixujte ponorným mixérem, nebo ji rozmixujte v robotu.
- Připravte si hrnec, ve kterém přiveďte k varu slanou vodu.
- Do vody dejte cukr a vařte asi 3 minuty.
- Následně přidejte hrášek a petržel a vařte, dokud se nezačne rozpadat.
- Pomocí ponorného mixéru směs rozmixujte do hladkého krému.
- Přidejte několik lžic vývaru, aby směs nebyla příliš hutná.
- Do rozmixovaného krému vmíchejte první připravenou směs.
- V pánvi rozehřejte smetanu, vložte do ní rozlisovaný česnek a pomalu vařte asi 5 minut. Tento česnekový krém odložte bokem a nechte vychladnout.
- Jakmile je hrachová polévka vychlazená, ozdobte ji česnekovým krémem a zbytky osmažené slaniny, kterou jste si odložili bokem.
- Nyní můžete vaši hrachovou polévku se slaninou podávat.