Tato polévka je krásně krémová a jemná, aniž by vyžadovala smetanu. Jedinečnou chuť i krémovost jí dodává olivový olej a brambory.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 2 brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleje
- 1 bobkový list
- 1/4 čajové lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a špetku soli.
- Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, přibližně 4 až 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a pepř a povařte ještě minutu.
- Poté vložte do hrnce i na kostičky pokrájenou oloupanou kedlubnu a brambory.
- Povařte přibližně 1-2 minuty a přilijte do hrnce zeleninový vývar a přidejte bobkový list.
- Přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte přibližně 20-25 minut, dokud kedlubna a brambory nezměknou.
- Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu rozmixujte směs dohladka.
- Ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
Tato polévka z kedlubny a brambor chutná skvěle především s čerstvým pečivem.