Jak se někde sejde česnek s karamelizovanou cibulí, je o vynikající pochoutku postaráno. Tento recept vypadá sice složitě, ale ve skutečnosti je zcela jednoduchý a chutný.
Ostatně kuře si můžete připravit na mnoho způsobů. Skvělá jsou třeba recepty na kuřecí roládu.
Ingredience:
Na kuře:
- 3 velká vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce jemně strouhaného čerstvého parmazánu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Na omáčku:
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 palice česneku
- 1 1/4 hrnku kuřecího vývaru
- 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku jemně strouhaného čerstvého parmazánu
- 2 lžíce čerstvé petrželky
Postup:
- Prsa rozpůlíme, z obou stran osolíme, opepříme a ochutíme česnekovým práškem.
- V mělké misce smícháme mouku s parmazánem a prsa v ní obalíme. Zbytky oklepeme a dáme na stranu.
- Na pánvi zahřejeme olej a máslo. Jakmile se olej s máslem zahřejí, vložíme obalená prsa a osmažíme z obou stran dozlatova. Zhruba 4 – 5 minut z každé strany.
- Přendáme do termomísy a odložíme stranou. Takhle zpracujeme všechny kousky kuřete.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a rozdělíme na 12 stroužků.
- Snížíme teplotu a do pánve přihodíme cibuli a rozdrcený česnek. Restujeme spolu s cibulí zhruba 2 – 3 minuty. Přilijeme vývar a důkladně promícháme, aby se všechny kousky odlepily od pánve.
- Necháme vařit 5 minut, aby se polovina odpařila. Znovu trochu snížíme teplotu a přilijeme smetanu. Přivedeme k mírnému varu a necháme 3 minuty povařit.
- Přisypeme parmazán a vaříme další 2 – 3 minuty, aby se sýr rozpustil. Občas promícháme. Dochutíme solí i pepřem.
- Vložíme osmažené kuře a znovu necháme vařit asi 3 minuty. Omáčka zhoustne a kuřecí prsa nasají všechny chutě.
- Servírujeme s těstovinami, květákovou kaší, rýží, bramborovou kaší nebo s nudlemi z cukety. Ozdobíme petrželkou a špetkou pepře.