Polévka z květáku se často připravuje v podobě zeleninového krému. Je to totiž snadné.
Stačí uvařit a rozmixovat a získáte lahodnou, krásně jemnou polévku. K naprosté dokonalosti stačí přidat lžičku zakysané smetany, která jídlo báječně osvěží.
Ingredience
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 smenata na vaření
- ½ l zeleninového vývaru
- 200 ml vody
- 2 PL olivového oleje
- pepř, sůl
- tymián
Postup
- Květák rozeberte na malé růžičky
- Cibuli nakrájejte na drobno, česnek na plátky
- V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli
- Přidejte česnek, květák a tymián a chvilku prohřejte, dokud se koření nerozvoní
- Zalijte vývarem a vodou
- Přivěďte k varu
- Na mírném plameni vařte dokud květák nezměkne
- Přidejte smetanu a provařte
- Vyjměte z polévky pár kousků květákových růžiček a dejte je stranou
- Polévku v hrnci rozmixujte do hladka tyčovým mixérem
- Každou porci ozdobte lžící zakysané smetaky a růžičkou uvařeného květáku