Krémová pěna s karamelizovanou cibulí

Krémová pěna s karamelizovanou cibulí

Jestli nehledáte klasiku, ale rádi ochutnáváte různé gurmánské pochoutky, pak vás jistě zaujme tento recept. Ideální je, když se připravuje až dva dny předtím, než se má konzumovat. Chutná pak totiž ještě lépe, než když se připraví přímo čerstvá.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2 hrnky vody
  • 600 g kuřecích jater
  • 1 1/2 kostky másla
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3 velké cibule
  • 1/2 hrnku brandy (může být i koňak)
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 polévkové lžíce nakrájené petrželky

Postup:

  • Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Připravíme si misku, nalijeme do ní vodu, přidáme sůl a mícháme, aby se všechna rozpustila.
  • Játra očistíme, rozpůlíme, propláchneme a dáme do mísy s vodou a solí.
  • Uložíme do lednice a necháme 2 hodiny vychladit, ideálně až do druhého dne.
  • Následující den rozpustíme 1/2 kostky másla na středním ohni, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme.
  • Pečlivě zamícháme a zakryjeme pokličkou.
  • Za občasného míchání dusíme, až dokud není cibule měkká, zhruba 10 – 15 minut.
  • Potom sundáme poklici a necháme dále vařit, aby se odpařila přebytečná tekutina.
  • Jakmile má cibule zlatohnědou barvu, je čas přilít polovinu brandy.
  • Promícháme s cibulí tak, aby se všechny odlepila od pánve.
  • Necháme odpařit a sundáme z plotny.
  • Cibuli dáme na prkénko a jemně nakrájíme.
  • Přihodíme k tomu petržel a nakrájíme přes cibuli, poté promícháme.
  • Přendáme na talíř či do misky a zatím odložíme stranou, aby cibule vychladla.
  • Játra scedíme a pečlivě osušíme papírovými utěrkami.
  • Do pánve dáme olej a zahřejeme na středním ohni.
  • Do horkého oleje vhodíme játra a smažíme ze všech stran.
  • Teplotu snížíme, zakryjeme pokličkou a vaříme cca 3 – 4 minuty.
  • Přilijeme zbytek brandy, zamícháme a necháme na straně vychladnout.
  • Vychladlá játra dáme do nádoby robota a rozmixujeme.
  • Přidáme kostku změklého másla a znovu zapneme mixér na nejvyšší výkon.
  • Z nádoby robota vše vyklopíme na síto a pomocí vařečky či stěrky protlačíme skrz síto.
  • Tím se zbavíme všech kousků, které jsou nežádoucí.
  • Hotovou pěnu přendáme do dvou menších misek a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
  • Když je chladná, rozdělíme na ní karamelizovanou cibuli a zakryjeme.
  • Přes noc necháme v lednici, aby se chuť spojila.
  • Další den vyjmeme misky hodinu před servírováním, aby měla pěna pokojovou teplotu.
  • Podáváme se slanými sušenkami nebo křupavým pečivem.
Játra z pánve s vůní brandy a lahodnou chutí másla.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.