Smetanový krůtí kaldoun plný křehkého masa, polévkové zeleniny, bylinek, smetany a vína, s chutí a aroma ořechového sýru Gouda. Toto je ta pravá polévka do jakékoliv chladné nepohody.
Co budeme potřebovat
Na základ
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 ml kuřecího vývaru
Na polévku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 6 mrkví oloupaných a nakrájených na plátky
- 2 řapíkaté celery nakrájený na plátky
- Středně žlutá cibule nakrájená na kostičky
- Stroužek česneku nasekaný
- 750ml kuřecího vývaru
- 30 ml suchého nebo polosuchého bílého vína
- 500 ml smetany na vaření
- ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
- Lžíce sušené petrželky
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky provensálského koření
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky papriky
- ¼ lžičky vloček červené papriky
- 750 g vařené krůty nakrájené na kostky
- Gouda (nastrouhaný na ozdobu)
- Čerstvá petrželka (nasekaná na ozdobu)
Postup
- Ve středním hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla a navrch přisypeme mouku
- Rychle šleháme, dokud se ingredience dobře nepropojí
- Za občasného šlehání vaříme, dokud jíška nezíská světle zlatohnědou barvu
- Pomalu a za stálého šlehání přiléváme do jíšky 250 ml kuřecího vývaru a rychle šleháme, dokud nemáme hladkou směs
- Jíšku stáhneme z plotny a odstavíme
- Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje na středně vysoké teplotě
- Přidáme mrkev a celer
- Ty restujeme 5 minut a občas promícháme
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme jí další 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí
- Přidáme nasekaný česnek a vaříme 30 vteřin, aby se česnek rozvoněl
- Pomalu přidáváme vývar a mícháme
- Přidáme víno, zápražku a znovu dobře promícháme
- Směs přivedeme k varu a často mícháme
- Snížíme teplotu na nízkou a přidáme všechny ostatní ingredience kromě sýru Gouda
- Vaříme 15 minut a poté ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
- Kaldoun dále vaříme, dokud nezhoustne, ještě asi 30–45 minut, nebo do požadované konzistence
- Bobkové listy vyhodíme
- Ozdobíme posypáním strouhaným Goudou a petrželkou
- Podáváme s křupavým opečeným chlebem