Tato veganská polévka je extra krémová, chutná a výživná. Je snadná a vhodná i pro děti. Chuť řepy zde nevyniká díky přidaným bramborám, mrkvi a jablku, takže si na své přijdou i ti, co řepu nemají zrovna dvakrát v lásce.
Ingredience
- 3 – 4 lžíce olivového oleje
- 1 středně žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 velké stroužky česneku, lisované
- 2 šálky nakrájené řepy (~ 3 velké řepy)
- 1 šálek brambor, nakrájených na kostičky
- 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 zelené jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 a ¼ – 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 šálek kešu mléka
- 3 – 4 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
Postup
- Předehřejte troubu na 190 ° C a vyložte plech pečícím papírem.
- Umyjte řepu, odřízněte konce a oloupejte.
- Oloupané řepy nakrájejte na kousky velké cca 1,2 cm.
- Obalte je 1 – 2 lžícemi olivového oleje a posypte je trochou soli a pepře.
- Pečte 30 -3 5 minut, dokud není řepa měkká.
- Během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
- Zahřejte velký hrnec na středním plameni.
- Přidejte 2 lžíce olivového oleje a po zahřátí přidejte cibuli a restujte 5-6 minut.
- Jakmile cibule změkne, přidejte česnek, brambory, mrkev, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Za občasného míchání vařte 5 minut.
- Přidejte do hrnce pečenou řepu, jablko a vývar.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte pokličkou.
- Duste 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Opatrně přeneste polévku do mixéru a mixujte, dokud nebude hladká a krémová.
- Přidejte citronovou šťávu a kešu mléko a míchejte dalších 30 sekund.
- Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.
- Nalijte polévku zpět do hrnce a vmíchejte čerstvý kopr.
- Vařte dalších 5 minut na mírném ohni.
- Podávejte horké, pokapané olivovým olejem a posypané čerstvým koprem.
Řepu nemusíte zpracovávat pouze do polévek. Přinášíme vám 12 úžasných receptů na červenou řepu ve sladkých i slaných variantách.