Bohatá a chutěmi nabitá polévka ze sladkých upečených červených paprik, česneku a sušených rajčat, doplněná bazalkovým pestem a crème fraîche. Je úžasně hřejivá a jednoduchá na přípravu.
Ingredience
- 6 červených paprik nebo kapií (cca 750 g)
- 1 žlutá cibule
- 5 sušených rajčat
- 4 stroužky česneku, oloupané a celé
- asi ½ polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2,5 šálků zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce bazalkového pesta
- crème fraîche na ozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Červenou papriku nakrájejte nahrubo a vložte do velkého pekáčku s oloupanými celými stroužky česneku.
- Pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem a poté pečte v troubě, dokud lehce nezhnědne (asi 40 minut).
- Cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci s trochou olivového oleje orestujte, dokud nebude průsvitná a měkká.
- Jakmile změkne, přidejte pečenou papriku a česnek, sušená rajčata a zeleninový vývar.
- Vařte 10 minut, poté vypněte plamen a ponorným mixérem rozmixujte do úplného hladka.
- Ochutnejte a případně opepřete.
- Přidejte malou trošičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a podávejte s kapkou crème fraîche a domácím pestem.
- Servírujte s křupavým chlebem.