Tento rychlý recept připravíte do 30 minut a uděláte s ním velkou parádu! Připravte ho třeba na rande, abyste okouzlili svůj protějšek, protože omáčka z žampionů v kombinaci s těstovinami a parmazánem je naprostá lahůdka.
Ingredience
- 700 g žampionů
- sůl
- 250 g těstovin linguine, špaget nebo fettuccine
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku jemně nasekané šalotky
- 1 lžíce lisovaného česneku
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky drcených červených chilli vloček
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/3 šálku creme fraiche nebo husté smetany
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
Postup
- Z hub odřízněte stonky.
- Nakrájejte kloboučky na kousky o velikosti sousta.
- Přiveďte k varu 5-6 litrů vody spolu se 4 lžícemi soli.
- Těstoviny vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
- Před scezením těstovin odeberte 1 šálek vařící vody a odložte.
- Zatímco se těstoviny vaří, zahřejte olej ve velké pánvi (nejlépe nepřilnavé) na středně vysokou teplotu.
- Přidejte do pánve houby a rozložte je do jedné vrstvy.
- Restujte 5 minut bez míchání.
- Protřepejte pánev a promíchejte houby.
- Vařte dalších 5 minut.
- V tomto okamžiku by houby měly získat nějakou barvu a uvolňovat trochu tekutiny.
- Přidejte 1 lžičku soli, šalotku, česnek, tymián a chilli a dobře promíchejte.
- Vařte, dokud šalotka nezměkne, asi 2 minuty.
- K houbám přidejte citronovou šťávu, creme fraiche a petrželku.
- Duste, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte 1/3 šálku odložené vody a míchejte, seškrabujte pánev, aby se uvolnily zhnědlé kousky.
- Uvařené těstoviny dejte do pánve a pomocí kleští vmíchejte omáčku.
- Pokud se vám omáčka zdá suchá, přidejte ještě trochu vody z těstovin.
- Sundejte z plotny, posypte parmazánem a podávejte.